StoryEditor

Otázky a odpovede

03.05.2006, 00:00

Posledné tri roky som nezamestnaná. V súčasnosti som tehotná. Budem mať nárok na rodičovský príspevok a v akej výške?
-- Nárok na rodičovský príspevok vám vznikne. Poskytovanie rodičovského príspevku nie je podmienené existenciou poistných vzťahov na účely sociálneho poistenia v dobe poberania rodičovského príspevku alebo v minulosti, pred začiatkom vzniku nároku na jeho poberanie.
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka. Poskytuje sa podľa zákona č. 280/2002 Z. z. a v znení zákona č. 244/2005 Z. z. účinného od 1. júla 2005. Zákon o rodičovskom príspevku upravuje poskytovanie štátnej dávky, ktorou štát prispieva rodičovi alebo osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti, na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa :
-- do 3 rokov veku dieťaťa,
-- do 6 rokov veku dieťaťa, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom,
-- do 6 rokov veku dieťaťa, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, najdlhšie 3 roky od právoplatnosti rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do tejto starostlivosti.
Novela zákona o rodičovskom príspevku zmenila mechanizmus valorizácie rodičovského príspevku tak, že jeho výška sa bude násobiť koeficientom, ktorým sa upravia sumy životného minima, pričom upravená výška príspevku bude vždy k 1. septembru kalendárneho roka vyhlasovaná opatrením ministerstva práce.
Sumy životného minima platné k 1. júlu 2005 sa zvýšili o 3,1 percenta, takže od 1. septembra 2005 sa výška rodičovského príspevku zvýšila na 4 230 Sk mesačne.
Novela zákona umožňuje od 1. júla 2005, aby si rodič zvolil spôsob starostlivosti o dieťa v priebehu jeho prvých troch rokov života, respektíve šiestich rokov života dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, ak chce rodič vykonávať zárobkovú činnosť. Rodičovský príspevok sa poskytuje iba vo výške 4 230 Sk mesačne. Do účinnosti novely bol rodičovský príspevok stanovený v dvoch výškach -- 4 110 Sk za kalendárny mesiac a 1 300 Sk za kalendárny mesiac, ak rodič v období, keď sa staral o dieťa, zároveň vykonával zárobkovú činnosť alebo poberal dávku nemocenského poistenia okrem peňažnej pomoci v materstve.
Rodič sa môže rozhodnúť, či sa bude o dieťa starať osobne, alebo či zabezpečí starostlivosť oň inou fyzickou alebo právnickou osobou. Rodičovský príspevok sa podľa § 3 ods. 4 novely nebude poskytovať, ak sa riadna starostlivosť o dieťa bude zabezpečovať v školskom zariadení, ktoré je zaradené do siete škôl a školských zariadení, a ktorému boli na dieťa poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu.
Zákon o rodičovskom príspevku definuje zárobkovú činnosť v § 4 ods. 3, ako činnosť, ktorá zakladá nárok na príjem zdaňovaný podľa § 5 a § 6 ods. 1, 2 a 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.
Pri vykonávaní zárobkovej činnosti nie je obmedzená dĺžka pracovného času ani výška dosiahnutého zárobku. Nárok na výplatu rodičovského príspevku teda nezaniká z dôvodu vyššieho príjmu. Vyžaduje sa však trvalý alebo prechodný pobyt rodiča i dieťaťa na území Slovenskej republiky.
Rodičovský príspevok patrí len jednému z rodičov, a to rodičovi určenému podľa ich dohody.
Podľa § 3a sa rodičovský príspevok neposkytuje ani jednému rodičovi, ak jeden z nich má nárok na materské alebo dávku toho istého druhu v cudzine, ak zákon o rodičovskom príspevku neustanovuje inak.
Ak má rodič nárok na materské, ktorého výška je v kalendárnom mesiaci nižšia, tak podľa § 4 zákona o rodičovskom príspevku sa rodičovský príspevok vypláca vo výške rozdielu medzi rodičovským príspevkom a materským.
Nárok na rodičovský príspevok je za celý kalendárny mesiac, aj keď podmienky nároku boli splnené za časť kalendárneho mesiaca.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 05:56