StoryEditor

Giuliani sa stal po útokoch hrdinom

11.09.2006, 00:00

Rudolph Giuliani bol 11. septembra 2001 starostom New Yorku už takmer osem rokov. Jeho vládnutie nebolo bez problémov, kvôli tvrdým metódam boja proti zločinu ho niektorí dokonca označovali za fašistu. Po útokoch na Svetové obchodné centrum (WTC) sa však Giuliani stal v očiach Američanov hrdinom. Počas najťažších chvíľ sa zachoval ako správny vodca, aj preto mnohí republikáni chcú, aby v roku 2008 kandidoval do prezidentského úradu.
Giuliani sa narodil v Brooklyne ako dieťa talianskych imigrantov. Vyštudoval právo, ktorému sa venuje aj v súčasnosti. V roku 1989 kandidoval po prvýkrát za newyorského starostu. V tradične demokratickom meste prehral ako kandidát Republikánskej strany len tesne, o štyri roky neskôr už bol úspešný.
Voličov si získal hlavne sľubmi zníženia rastúcej nezamestnanosti a boja proti zločinu, ktorý dosahoval historické maximum. Svoje sľuby splnil, zlepšil hospodársku situáciu mesta a počet zločinov znížil o polovicu. Používal však tvrdé metódy, ktoré vyústili do obvinení zo zneužívania moci a porušovania ľudských práv. Napriek tomu chcel kandidovať do Senátu, pre rakovinu prostaty sa však na poslednú chvíľu kandidatúry vzdal.
Po útokoch na WTC koordinoval zásah bezpečnostných zložiek a požiarnikov, zorganizoval štátnu a federálnu podporu pre mesto, postaral sa o obnovenie zničenej infraštruktúry. Obdiv si vyslúžil aj za komunikáciu s verejnosťou, keď ľudí pravidelne informoval o stave prác v ruinách dvojičiek. Obdiv si získal aj odmietnutím desaťmiliónového daru saudskoarabskej kráľovskej rodiny, ktorá predtým kritizovala politiku USA. Skvelý krízový manažment a rozhodnosť v kritických chvíľach mu priniesli obdiv celej krajiny. Britská kráľovná Alžbeta II. mu dokonca za jeho zásluhy udelila titul čestného rytiera.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 13:17