StoryEditor

Pakt by mal byť flexibilnejší

23.06.2004, 00:00
Autor:
jhjh

Handelsblatt
Štátom, ktoré sa v období slabého hospodárskeho rastu previnia prekročením povolenej trojpercentnej hranice rozpočtového deficitu, Európska únia zamýšľa dať k dispozícii viac času na likvidáciu nového zadlženia. Z kruhov blízkych Európskej komisii na verejnosť prenikla informácia, že komisár pre hospodárstvo Joaquín Almunia vystúpi v tomto zmysle vo štvrtok pri debate o reforme paktu stability európskej meny.
Podľa názoru komisie prijatím spoločnej ústavy predstavitelia 25 členských štátov potvrdili procedúru, ktorej sa budú musieť podrobiť všetci "hriešnici" a teraz už možno začať s vypracúvaním praktických pravidiel celého procesu.
Problém sa vyhrotil vlani v novembri, keď sa ministri financií členských štátov EÚ zdráhali potrestať Nemecko a Francúzsko, ktoré trojpercentnú hranicu schodku prekročili už po tretíkrát za sebou. Vtedajší komisár P. Solbes chcel postup Európskej komisie ďalej pritvrdiť. Keď však prešiel do Madridu a stal sa ministrom financií a hospodárstva, klíma sa zlepšila.
Na nátlak oboch mocných európskych krajín chce Almunia pri prekročení trojpercentného limitu dať ministrom financií tej-ktorej krajiny viac voľného priestoru na odstránenie nedostatku. Navrhuje napr. poskytnutie dlhšej lehoty na ozdravenie rozpočtu, pričom takúto možnosť by bolo možné pripustiť už vo fáze strednodobého plánovania. Naopak, v časoch konjunktúry by sa štáty snažili o dosiahnutie prebytku. Na tomto riešení sa minulý týždeň zhodli európski štátnici. Konkrétne plány na výklad paktu stability komisár Almunia predloží na jeseň. Luxemburská vláda vyjadrila záujem debatu ukončiť začiatkom budúceho roka, keď v EÚ prevezme predsedníctvo. (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 23:22