StoryEditor

Tanec pokračuje na stránkach knihy

01.08.2005, 00:00

V porovnaní s ostatnými slovenskými televíznymi súťažami s prvkami reality show priniesol Miliónový tanec kultivovanú zábavu spojenú s celkom zmysluplnou dramaturgiou. Produkovaním vlastného formátu sa TV JOJ nemusela držať predpísaných pravidiel, naopak, vytvorila si vlastné a ako sa ukázalo, televízia zvládla túto úlohu na výbornú. Našli sa síce hlasy upozorňujúce na malú divácku atraktívnosť tanca predvádzaného na televíznej obrazovke, no boli neopodstatnené. Miliónový tanec si našiel svoje publikum -- a to aj vďaka slušnej obsahovej i formálnej úrovni, ktorú sa jeho autorom (s menšími či väčšími výkyvmi) podarilo udržať až do konca. A ak si chcete miliónových tanečníkov pripomenúť dnes, týždne po poslednom finálovom kole, potom môžete okrem vlastného archívu videonahrávok siahnuť napríklad po publikácii Richarda Pupalu: Tancom k miliónu... a na Broadway.
Na osemdesiatich stranách graficky príťažlivo upravenej knihy sa dozviete všetko, čo ste o Miliónovom tanci chceli aj nechceli vedieť a možno aj čosi navyše. Kapitoly sú usporiadané chronologicky, takže príbeh o tanci, ktorý niektorým zmenil život, je vyrozprávaný od vzniku námetu relácie cez egyptské sito až po posledné finálové kolo. Nechýbajú ani profily súťažiacich s ich celostránkovými fotografiami a informácie o súkromí a tanečných vzoroch a cieľoch. Prečítate si, ako najradšej relaxuje Ivan Draškovič, koho považoval za svojho najväčšieho konkurenta Johny Mečoch, že Dobrava Škvaridlová nemala ani jedného obľúbeného porotcu, či o pestrej tanečnej minulosti Štefana Chleba. Z úvodu zas nechýbajú medailóniky štyroch porotcov (Ayisi, Sopková, Bekr, Moisés). Nuž a v stati s krátkymi otázkami a odpoveďami sa dozviete aj to, že na internete sú podľa Jara Bekra "samí degeši".
Výber moderátorov, prvé kastingy, semifinále v Egypte, to všetko sú podstatné súčasti knihy, ktorá však (predčasne) graduje na tridsiatej deviatej strane. Nájdete tu známu "problémovú" fotografiu nahých finalistov -- nejde však o žiaden pornografický prešľap, ale skôr o celkom vydarené akt-foto. Poteší mužské aj ženské oko, no vytyčuje aj nezodpovedanú otázku, na čo bola schopným tanečníkom účinkujúcim v schopnej relácii takáto publicita dobrá. Potom nasledujú niekoľkostranové opisy finálových kôl vrátane toho, čo sa dialo v zákulisí a ktoré známe tváre sa na show prišli pozrieť z diváckych pozícií. Text vás však svojím množstvom nezavalí a problémy pri jeho čítaní nebude robiť ani nenáročný autorov štýl, čo robí knihu prístupnou pre všetky vekové generácie. Kvalitný biely papier je navyše spestrený všadeprítomnými pestrofarebnými fotografiami, ktoré celkom verne pripomenú pozitívnu atmosféru celého projektu. Ako čerešnička na torte vás ešte na záver čakajú vyznania finálových tanečníkov a napokon niekoľko vtipných citátov. Publikácia Tancom k miliónu... a na Broadway je jednoducho milou spomienkou na vydarenú televíznu reláciu. Nič viac a nič menej. Počas horúcich letných dní by to však ako príjemné, hoci len chvíľkové osvieženie mohlo stačiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 22:13