StoryEditor

Stopercentná hypotéka je už problémom. Čo robiť, ak ju nedostanete a potrebujete celú sumu

Ceny nehnuteľností rastú. Aj preto veľa ľudí naráža pri ich kúpe na ťažkosti. Nové pravidlá totiž umožňujú vykryť cenu bytu či domu prostredníctvom hypotekárneho úveru len do výšky 80 percent. Navyše výška pôžičky nemôže presiahnuť osemnásobok čistého ročného príjmu kupujúceho. Čo však robiť, ak nemáte úspory? Možností je viacero. Poradia vám odborníci.

Pred pár dňami Európsky výbor pre systémové riziká vydal varovanie, ktoré sa týka rizík v sektore slovenských nehnuteľností. Týkajú sa strednodobého horizontu. Výbor si všimol vysoké tempo rastu cien nehnuteľností, náznaky nadhodnotenia cien nehnuteľností, rastúcu zadlženosť domácností a rýchlo rastúci objem hypoték.

Opatrenia, ktoré nastavila Národná banka Slovenska, a ktoré limitujú výšku hypotéky vzhľadom na príjem a hodnotu nehnuteľnosti a vyžadujú u dlžníkov finančné vankúše, sú tou správnou ochranou. Avšak je otázne, či budú dostatočné a či nebude potrebné zaviesť ďalšie sprísňovanie podmienok pre získanie hypotéky.

Hypotekárny úver

Pomerne veľký počet ľudí rieši kúpu svojej novej nehnuteľnosti cez hypotekárny úver. Ako poznamenáva realitná maklérka Gabriela Vážna z Bratislavy, väčšinou berú jej klienti pôžičku od 50 do 80 percent ceny bytu či domu. Aj ona potvrdzuje, že žiadateľ by mal mať k dispozícii aspoň 20 percent z ceny kupovanej nehnuteľnosti.

Zároveň upozorňuje, že pri žiadosti o hypotekárny úver sa zohľadňujú jednak všetky dlhy žiadateľa, a to do 60 percent z čistého mesačného príjmu po odrátaní životných miním na členov rodiny, ako aj vek kupujúceho. Samozrejme, do úvahy sa berie aj výška jeho príjmu, a to za posledných 6 až 12 mesiacov. Žiadaný úver by nemal navyše podľa expertky na nehnuteľnosti presiahnuť osemnásobok ročného príjmu.

Možnosti dofinancovania kúpy nehnuteľnosti

„Pri mojej práci sa najčastejšie stretávam s tým, že banky poskytnú úver do 80 percent z hodnoty nehnuteľnosti. Stáva sa však, že banka dá aj 90 percent z ceny bytu, ale to len na výnimku. A čo robiť, ak nemáte zvyšné peniaze? Dofinancovať kúpa bytu sa dá napríklad spotrebným úverom, stavebným sporením či založením inej nehnuteľnosti, napríklad rodičovskej,“ vysvetľuje Gabriela Vážna s tým, že každopádne treba zvážiť, či využijete spotrebný úver, ktorý nie je až tak výhodný. „Samozrejme, keď sa ináč nedá dofinancovať kúpa nehnuteľnosti, často to býva jediné východisko.“

Ďalšou možnosťou je podľa nej predať niečo, čo máte doma. V takomto prípade však treba určite zvážiť, čo vás v tomto prípade čo najmenej zabolí. „Na strane druhej si treba uvedomiť, že investujete do vecí, ktoré považujete za výhodné, alebo potrebné. Takže v tomto prípade vyhráva menšie zlo,“ podotkne odborníčka na reality, podľa ktorej existuje ešte iná možnosť, odkiaľ čerpať možné financie.

Ak máte napríklad dostatok peňazí usporených na svoj dôchodok v rámci II. piliera, tak môžete si zvyšné finančné prostriedky za určité okolnosti vybrať v hotovosti.

Gabriela Vážna

Poraďte sa najprv s odborníkom

Každopádne však odporúča Gabriela Vážna každému, kto chce kúpiť byt alebo dom pomocou hypotekárneho úveru, najprv sa poradiť s hypotekárnym špecialistom. Keď pracuje s klientmi, vždy sa najprv spolu s hypotekárnym špecialistom pustia do analýzy ich finančných možností.

Ako poznamenáva, zatiaľ vždy našli riešenie tak, aby kupujúci úver dostal a zároveň nemal problém ani s dofinancovaním nehnuteľnosti. Samozrejme, niečo ide rýchlejšie a jednoduchšie, inokedy sa hypotekárni poradcovia riadne potrápia.

„Dôležité je, aby si klient už na začiatku, keď sa rozhodne kupovať nehnuteľnosť, uvedomil, či na to môže mať dostatok peňazí. Treba si urobiť prvotný prepočet vlastných financií, možností a pripraviť sa aj na otázky, ktoré sa banka bude pýtať. Cez hypotekárnu kalkulačku, ktoré sú dostupné na internete, si viete vyrátať sumu splátok, kt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 02 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 00:19