StoryEditor

Banky si požičali viac ako 20 miliárd

16.05.2003, 00:00

O trojmesačné pokladničné poukážky Národnej banky Slovenska bol vysoký záujem. V aukcii prejavili komerčné banky dopyt v objeme 21,150 miliardy korún a centrálna banka akceptovala celý tento objem pri jednotnom výnose 6,5 % p. a. Celkový akceptovaný ojem prevýšil splatné pokladničné poukážky len o 200 miliónov, no keďže už včera bol sektor v podstave, takýto výsledok sa neočakával. Väčšina bánk si myslí, že išlo pravdepodobne o poslednú aukciu pri takých vysokých úrokoch. To spôsobilo, že banky dali do cenných papierov viac peňazí a pokojne riskujú vyššie úrokové sadzby na pár dní. Najkratšie depozity sa totiž obchodovali na úrovni ôsmich percent. Situácia by sa podľa dílerov mala v najbližších dňoch mierne upokojiť a stabilizácia by mala nastať na budúci týždeň v stredu, keď je deň vyrovnania repo tendrov. Očakávania o poklese kľúčových úrokových sadzieb už na májovom zasadnutí centrálnej banky pôsobia aj na obchodovanie s dlhodobými IRS (swapy na úrokový mieru). Desaťročné IRS sa včera obchodovali na úrovni 4,60/4,75 % a významnými hráčmi na trhu sú predovšetkým zahraničné bankové domy.
Komerčné banky sa i naďalej nachádzajú v podstave korunovej likvidity, keď na účtoch povinných minimálnych rezerv (PMR) deponovali k včerajšiemu dňu 20,674 miliardy Sk oproti predpísaným 21,4 miliardy Sk. V priebežnom vyjadrení tak plnia predpis na 105,42 %.
Takmer celý objem na účtoch PMR však majú banky pravdepodobne z refinančných operácií s NBS. Už v stredu si požičali banky od NBS približne 15 miliárd korún. V prípade nedostatku likvidity sú banky nútené požičať si zdroje od centrálnej banky za osem percent. Táto situácia bude pretrvávať až do stredy.

Na medzibankovom trhu sa včera obchodovalo prevažne s najkratšími splatnosťami. Jednodňové depozity (overnight, tomnext, spotnext) kótovali komerčné banky na úrovni 7,9/8,1 % p. a. Len čo sa objavila nejaká ponuka za osem percent, obchod sa zrealizoval. Otváracia cena týždňových medzibankových pôžičiek bola na 6,8/6,95 % p. a. Dvojtýždňové peniaze otvárali mierne nižšie -- 6,6/6,7 % p. a. Mesačné zdroje kótovali banky na 6,35/6,45 % p. a. Dvojmesačné a trojmesačné depozity otvárali včera na rovnakej úrovni 5,9/6,1 %. Zvyšok výnosovej krivky sa už nachádza výraznejšie pod šiestimi percentami, čo indikuje zníženie úrokov centrálnou bankou. Polročné zdroje kótujú banky na 5,3/5,4 % p. a. Pri úložkách s deväťmesačnou lehotou splatnosti sa kotácie ráno pohybovali na 5,1/5,3 % Otváracia cena ročných medzibankových pôžičiek bola na úrovni 5,0/5,2 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 09:37