StoryEditor

Chalupári skupujú Slovensko

09.10.2006, 00:00
Schátrané nehnuteľnosti. Hoci sú často bez vodovodu, plynu, prístupovej cesty či riadnej žumpy, ich ceny vzrástli za päť rokov aj o niekoľko desiatok tisíc korún.

Pokosiť zrána vlhkú trávu obyčajnou kosou. Zasadiť semienka hrachu a cvikle, hoci ich srnky napokon v záhradkách bez plotov celkom zmárnia. Vyjsť na kopec, nadýchnuť sa vône materinej dúšky zakvitnutej medzi pokosenou trávou, a zrátať strechy chalúpok, ktoré kde-tu vytŕčajú. Dávajú tušiť, že v nich azda ešte niekto býva. Benefity, ktoré uponáhľanému človeku z mesta ponúka panenská príroda vŕškov medzi Senicou a Myjavou až po Piešťany.
"Hentú chalupu kúpil ešte za socializmu Rakúšan. Cez rodinu. Tamtú má od tohto roka akýsi Holanďan. Do tej chodia z Bratislavy a tam zasa z Ostravy," ukazuje po kopcoch Jano z myjavských kopaníc. Sám býva hore na kopci a v dedine s pár domami patrí k jedným z mála starousadlíkov. Škola dávno nefunguje. V hŕstke domov pri ceste býva už len jediná mladá rodina s malými deťmi a tie pôjdu do školy do neďalekých Vrboviec. Zato pribudlo pár veľkých terénnych áut. S takými sa dá hravo prejsť po stráni. Na ceste vrčí moderná štvorkolka, ktorá zatraktívni víkendový pobyt mládeži. Objavili sa aj turisti na drahých horských bicykloch, ktorí do dedín so sebou priniesli dopyt po pizzerii, čajovni či trendovej kolibe. Chalúpky z Kotovíc dostávajú novú fasádu, opravia im strechu, pristavajú záhradné grily. Iné od základu prestavajú na štandard, ktorý by závideli aj majitelia niektorých mestských domov.
Kopanice sa menia. Región sa začína rozvíjať. Prednosti vidieka zostávajú ešte nateraz zachované. Stávajú sa preto hlavným marketingovým nástrojom, ako prilákať kupcov do mnohých, od staroby schátraných nehnuteľností. Hoci sú často bez vodovodu, plynu, prístupovej cesty či riadnej žumpy, ich ceny vzrástli za päť rokov aj o niekoľko desiatok tisíc korún.
Myjava nie je výnimkou. Zatiaľ čo chalúpky v tomto regióne dovolenkári a "víkendári" sotva objavili, v tradičných rekreačných oblastiach Slovenska beží takýto druh obchodov dlhší čas. Podľa obchodného riaditeľa realitnej kancelárie RK Spirit z Liptovského Mikuláša Dušana Štrica však skutočný zlom prišiel až v posledných troch rokoch. "Vtedy dopyt po kvalitných rekreačných nehnuteľnostiach výrazne prevýšil ponuku," hovorí. Ceny sa rozhýbali. Apartmán v Tatrách dnes vyjde v cenách za štvorcový meter na porovnateľné peniaze ako byt v Bratislave.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 13:27