StoryEditor

Chceme byť pri tvorbe zákonov

24.10.2005, 00:00
V priebehu niekoľkých dní sa vymenili šéfovia rezortu hospodárstva i práce. Čo očakávate od nových ľudí na týchto postoch?

V priebehu niekoľkých dní sa vymenili šéfovia rezortu hospodárstva i práce. Čo očakávate od nových ľudí na týchto postoch?
-- Každá zmena prináša novú nádej. Máme záujem, aby sa podpora menších firiem nielen deklarovala, ale naozaj aj uskutočňovala. Napríklad širšie, by sa im mohlo pomáhať štátnymi rozvojovými programami. Vláda sa však viac zamerala na zahraničných investorov či privatizáciu energetických podnikov. Malí podnikatelia zostávajú na okraji záujmu spoločnosti. Chceli by sme spolupracovať už pri príprave legislatívy. Najmä v poslednom období sa pravidelne zmeny v podmienkach podnikania dozvedáme, až keď sú pripravené a rezort ich už oznamuje pre médiá.

Ako vnímate systém podpory začatia podnikania?
-- Podľa mňa systém nie je nastavený celkom správe. Nevidíme veľkú logiku v tom, že sa finančne stimuluje samozamestnávanie osôb, ktoré sú dlhodobo nezamestnané. Myslíme si, že súkromné podnikanie je predurčené najmä pre tých najschopnejších, najlepších. Na druhej strane k ľuďom, čo sa rozhodnú zobrať zodpovednosť za svoju budúcnosť do vlastných rúk, by mala byť spoločnosť veľkorysejšia. Veď každý, kto sa pustí do podnikania, oslobodzuje štát od veľkých starostí. Prečo by mu nemohol viac pomôcť?

Aká je aktuálna situácia malých podnikateľov?
-- Podľa mňa hrozná. Veľmi veľa živnostníkov sa sťažuje na to, že ich podnikanie je len o jednoduchej reprodukcii. Majú veľa starostí -- zodpovednosti, problémov a takmer žiadnu nádej na zlepšenie. Viacerí už ani nevidia východisko. Hovoria, že by podnikanie zavesili na klinec, ale nemôžu, napríklad preto, že majú pôžičky. Je to rozbehnutý vlak, z ktorého sa ťažko vystupuje.

Čo im sťažuje život?
-- Najmä meniace sa podmienky podnikania, čiže stále nové predpisy, povinnosti, poplatky. Pozrite sa ako rastie cena pohonných látok, miestne dane, ale aj to, čo sa už podarilo obchodným reťazcom. Zlikvidovali sa malé špecializované obchody i mnohé na ne napojené výrobné prevádzky, družstvá. Onedlho podnikateľov čakajú zmeny súvisiace s prechodom na euro. Väčšie firmy s tým zrejme nebudú mať veľké problémy, ale malé to pocítia.

Čo by ste teda odporučili novej ministerke práce a ministrovi hospodárstva?
-- Najviac si asi prajeme, aby sa celý systém zjednodušoval a stabilizoval, aby sa znižovali náklady na podnikanie. Živnostníkom, fyzickým osobám určite nepomôže, ak sa zavedie ustanovenie, že prvých desať dní práceneschopnosti si budú musieť znášať sami. Tiež je predo dvermi v Národnej rade schvaľovanie návrhu zákona o lobingu. Zavádza profesiu lobistu. Zároveň obmedzuje činnosť profesijných podnikateľských inštitúcií. Jedným z jeho dosahov by bolo, že by sa zlegalizovala korupcia. Takýto zákon neexistuje v žiadnej európskej krajine. Nechápeme význam týchto pravidiel. Úplne by stačilo, ak by sa naplno a správe využívalo medzirezortné pripomienkové konanie, dodržiavali rokovacie poriadky a postupy na schvaľovanie legislatívy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 15:38