StoryEditor

Masáž lávovými kameňmi odoberá negatívnu energiu,

15.05.2007, 00:00

Kúpele na celom svete zažívajú renesanciu, pretože liečba darmi zeme patrí k prirodzenej, účinnej a príjemnej terapii. Veľkú tradíciu a blahodarný účinok na pohybový aparát, reumatické ochorenia, stavy po úrazoch a operáciách má aj sírne bahno a minerálne vody piešťanských kúpeľov. Okrem výberu z viac ako 60 rôznych procedúr, ktoré lekár "ušije" pacientovi na mieru podľa jeho zdravotného stavu, v ostatnom čase sú veľmi žiadané aj masáže lávovými kameňmi. "Táto starobylá technika bola známa už dávno pred naším letopočtom. Používali ju na odstraňovanie bolesti a akupresúru aj v starej Číne i Indii. V staroveku učenci prikladali kameňom moc danú od boha, hovorili o neopakovateľnej skúsenosti, o spojení človeka s prírodou, i o predstave niečoho magického. Poučení učením starých mudrcov a liečiteľov aj my nadobúdame presvedčenie, že kamene môžu byť užitočné aj dnes," hovorí MUDr. Marián Markech, MPH.
Je to neobyčajná liečebná a relaxačná metóda, ktorá pomáha harmonizovať ľudské telo na všetkých úrovniach. "Masáž je založená na striedaní dvoch extrémov -- tepla a chladu. Keďže v Piešťanoch sa lieči veľa pacientov, využívame skôr tzv. HotStone Massage, teda masáže s horúcimi kameňmi. Má to blahodarný a liečivý vplyv dokázaný aj klinickými pozorovaniami."
V liečebnom dome Irma terapeuti pracujú so 60 až 74 lávovými kameňmi, ktoré majú hladký povrch, ľahko sa kĺžu po pokožke a ľahko prenášajú a odovzdávajú tepelnú energiu. "Lávové kamene sa vyznačujú úžasnou schopnosťou absorpcie a odovzdávania tepla. Sú tmavošedé až čierne a zväčša pochádzajú z čistého životného prostredia Južnej Ameriky (Peru, Bolívia, Brazília). Obsahujú vysoké percento železa, čo prezentuje jang energiu, teda mužský princíp. Kamene, ktoré sa využívajú na terapiu chladom, sú bielej farby. Sú to sedimenty vápenca, mramoru, koralu..., vyskytujú sa na brehoch oceánov, riek a jazier -- sú nositeľom energie jing, teda ženského princípu."
Podľa doktora Markecha, vlastnosť kameňov absorbovať, udržiavať a postupne odovzdávať teplo pozitívne pôsobí nielen na pokožku, podkožie a svalové vlákna, ale spôsobuje aj výrazné prekrvenie ciev, zlepšuje cirkuláciu a okysličenie krvi, urýchľuje metabolizmus tkanív a detoxikáciu tela. Masáž lávovými kameňmi pozitívne vplýva aj na lymfatický systém, relaxáciu svalstva spojenú s ústupom bolesti. "Masáž kameňmi sa využíva v troch základných skupinách," vysvetľuje doktor Markech. "Pri liečebnej masáži sa odstraňuje bolesť, zlepšuje cirkulácia krvi, lymfy, miznú opuchy. Estetická masáž sa využíva na zlepšenie tonizácie svalstva tváre, dekoltu, poprsia i na pôsobenie proti celulitíde. Keďže masáž kameňmi pôsobí antistresovo, využíva sa aj v oblasti psychiky, pretože odoberá negatívnu energiu. Neodmysliteľnou súčasťou tejto masáže je aj aromaterapia, svetloterapia a muzikoterapia." Masáže lávovými kameňmi nemôžu absolvovať pacienti s kožnými defektmi, s otvorenými ranami, plesňovými ochoreniami kože, kŕčovými žilami, pacienti so zvýšenou citlivosťou na teplo, vysokým krvným tlakom, popáleninami, v niektorých prípadoch i v gravidite.
Využívanie podnetov tepla a chladu je v rukách terapeuta, ktorý musí mať dostatok vedomostí o tom, kto masáž lávovými kameňmi môže alebo nemôže absolvovať. Podľa terapeutky a masérky Ivety Mitošinkovej, pracujú iba s horúcimi kameňmi ohriatymi v morskej vode až na 70 °C. Masérka ich posúva a masíruje akupunktúrne dráhy naolejovaného tela tak, že pacient vysokú teplotu ani nevníma. Pridaním naťahovacích techník pomáha uvoľňovať a zvyšovať rozsah a flexibilitu v jednotlivých svalových skupinách i v kĺbových puzdrách. Na masírovanie používa približne 20 kameňov v troch skupinách rozdelených na malé, stredné a veľké. Až 8 -- 12 stredných alebo veľkých kameňov sa používa na obkladanie i na vlastnú masáž, 15 na obkladanie pod chrbát, 3 na prácu do hĺbky, 7 na čakry a 8 malých medzi prsty. "Keďže techniky s teplotami kameňov nad 45 -- 50 °C neznesie každý, terapeut musí zvážiť citlivosť klienta na teplotu. V zásade však platí, že deti a starší ľudia sú citlivejší na výkyvy teplôt," dodáva doktor Markech.
Pri masáži lávovými kameňmi:
-- aplikácia tepla pomáha eliminovať bolesť vo svaloch
-- v svalových tkanivách sa zlepšuje cirkulácia krvi
-- zlepšuje sa zásobovanie tkanív výživnými látkami
-- zlepšuje sa metabolizmus i práca lymfatického systému
-- zvyšuje sa relaxácia a upokojujú sa nervové ukončenia
-- uvoľňujú sa svalové spazmy, zlepšuje sa detoxikáciu organizmu
-- aplikácia chladu v kontraste s kameňmi 2 -- 5 minút má osviežujúci, prebúdzajúci a zároveň aj tonizačný efekt
-- zmenšujú sa opuchy a zápaly po poraneniach

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:51