StoryEditor

Víkend pred televízorom

05.04.2007, 00:00

Sobota 7. apríla
15.25, ČT 1: Falošná hra s králikom Rogerom
Dosiaľ neprekonaná kombinácia animovaného a kresleného filmu, nakrútená už v roku 1988 režisérom Robertom Zemeckisom. Inak komédia parafrázujúca detektívky americkej drsnej školy a poetiku filmu noir, o drsnom súkromnom detektívovi, ktorý sa zapletie do sprisahania majúceho viesť k zničeniu ríše animovaných postavičiek. Film je plný vynikajúcich hereckých výkonom nielen Boba Hoskinsa, ale aj kreslených postáv, ktoré disponujú takými prepracovanými charaktermi a charizmou, že by im ich závidel nejeden reálny herec.
21.00, ČT 1: Million Dollar Baby
Clint Eastwood nakrúca na staré kolená jeden dobrý film za druhým, tento vznikol v roku 2004 a Eastwood si v ňom zahral boxerského trénera, ktorý "vycepuje" vynikajúcu boxerku aj z takej subtílnej bytosti, akou je Hilary Swanková. Vo filme si zahral aj Eastwoodov parťák z jeho prelomového filmu Nezmieriteľní (1992) Morgan Freeman. A spoločné majú tieto dva filmy aj to, že za oba dostal Eastwood Oscara za réžiu.

Nedeľa 8. apríla
20.00, ČT 1: Kytice
Predovšetkým výtvarne veľmi pôsobivá filmová lahôdka českej proveniencie nakrútená v roku 2000 režisérom a kameramanom F. A. Brabcom podľa rovnomennej literárnej predlohy českého klasika Karla Jaromíra Erbena. Sedem morbídnych balád (Kytica, Vodník, Svadobná košeľa, Poludnica, Zlatý kolovrat, Dcérina kliatba, Štedrý večer) predstavuje honosnú oslavu filmového remesla, obrazy a hudba dokonca môžu pôsobiť až gýčovito.
1.05, TV Markíza: Vôňa ženy
Herecký koncert Al Pacina v úlohe slepého a majetného veterána, ktorý sa rozhodne ukončiť svoj život, ale ešte pred tým si chce naposledy poriadne vyhodiť z kopýtka, a tak zasväcuje do tajov bohémskeho života aj svojho opatrovateľa, nesmelého mladíka Chrisa O´Donnella. Film nakrútil v roku 1992 režisér Martin Brest.

Pondelok 9. apríla
16.55, TV Markíza: Monsters, a. s.
Skvelá animovaná komédia režisérov Peta Doctera, Leeho Unkricha a Davida Silvermana nakrútená v roku 2001. Mike Wazowski a James P. Sullivan sú strašidlá, a treba povedať že špičkové, ich náplňou práce je desiť deti. Tak sa totiž v ríši strašidiel vyrába elektrická energia. Lenže vystrašiť deti tak, aby od strachu kričali, je čoraz väčší problém, a tak sa Mike a James uchyľujú k čoraz extrémnejším a riskantnejším metódam. A tak sa stane, že jedno z detí prenikne do ich ríše, a to je vskutku obrovský problém. Krásny animák, krásny preto, že nie je postavený len na digitálnej animácii, ale predovšetkým na originálnom a zábavnom príbehu.
22.05, TV Joj: Letec
Režisér Martin Scorsese si tento rok konečne odniesol Oscara. Bolo načase, zaslúžil si ho už niekoľkokrát. Za Gangy z New Yorku, za Posledné pokušenie Krista, za Vek nevinnosti, za Mafiánov, za Casino a ten zoznam by bol ešte dlhší. A, samozrejme, za Letca, životopisný film o excentrickom milionárovi Howardovi Hughesovi, hollywoodskom vizionárovi, priemyselníkovi, milovníkovi a tak trochu šialencovi. Lebo inak sa skladovanie vlastného moču vo fľašiach dá asi ťažko označiť. Film s vynikajúcimi hereckými výkonmi Leonarda DiCapria, Cate Blanchettovej, Kate Beckinsaleovej, Johna C. Reillyho, Aleca Baldwina, Alana Aldu, Iana Holma, Gwen Stafaniovej, Juda Lawa a mnohých ďalších.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:49