StoryEditor

Moje Vianoce s Fidelom Castrom

23.11.2006, 23:00

Režisér Juraj Jakubisko kedysi o Slovákoch povedal, že na rozdiel od Čechov, ktorí investujú do poznávania a cestovania, dávajú prednosť zveľaďovaniu svojich hniezdočiek. Počas posledných rokov sa situácia zmenila.
"Keby som mala porovnať českých a slovenských turistov, v minulosti chodievali Slováci na dovolenky menej ako Česi. Dnes sa dovolenka stáva aj jednou z našich hodnotových orientácií," hovorí Marta Krivá z Ústavu turizmu.

Slováci na Fidelovom ostrove
Dôkazom toho je práve zvýšenie záujmu o dovolenky aj počas zimných mesiacov. "Na Slovensku sa dá hovoriť o mierne stúpajúcom trende dovolenkovania v zime. Platí to však skôr pre obyvateľov miest, pretože zimné dovolenky v exotickejších krajinách sú spojené s vyššími nákladmi, a teda aj so solventnejšími skupinami obyvateľstva."
Na otázku, ktoré destinácie sú počas zimných mesiacov najvyhľadávanejšie, dve z troch opýtaných cestovných kancelárií odpovedali jednoznačne -- Kuba. " A okrem Kuby je to aj Thajsko a Južná Amerika," dodáva Silvia Dúbravcová z cestovnej kancelárie Čedok. Podľa nej Austrália a Nový Zéland patria už k tým drahším.
Záujem o exotické krajiny sa v tomto roku zvyšuje, potvrdzuje to aj Jana Polláková z cestovnej kancelárie Ruefa Reisen. "Momentálne sú to najmä Maldivy a Karibik."

Módny hit lyžiarov -- Bulharsko
Jedným z najhorúcejších tipov na strávenie tohtoročnej zimnej dovolenky je Bulharsko. Akokoľvek neuveriteľne to môže znieť popri lacných dovolenkách na Zlatých pieskoch, Bulharom sa v priebehu troch rokov podarilo vybudovať (vraj aj vďaka ruskému kapitálu) najmodernejšie lyžiarske stredisko v juhovýchodnej Európe.
Zimné stredisko v Bansku disponuje takými vymoženosťami, o ktorých sa slovenským prevádzkovateľom môže len snívať. Okrem samozrejmostí, ktorých súčasťou je 17 perfektne upravených zjazdoviek, lyžiarska požičovňa s dvoma tisícmi párov lyží vrátane minuloročných carvingových a ski-carvingových modelov, televízne stanice s nonstop prenosom a informáciami o teplote a sile vetra na zjazdovkách, sú to najmä služby ako napríklad materská lyžiarska škola či lyžiarska polícia usmerňujúca príliš adrenalínových zjazdárov.

Tomba, Briti a... dobré ceny
Podľa viacerých médií je za úspechom aj dobrá marketingová stratégia -- hlavnú a najťažšiu zjazdovku pomenovali po Albertovi Tombovi (osobne ju aj otváral) a každoročne stredisko navštevuje ďalšia lyžiarska hviezda -- švajčiarsky zjazdár Marc Giraldelli.
Hlavnou klientelou sú zatiaľ Briti, ktorí tu začali skupovať nehnuteľnosti. To, či sa Bulharom podarí zabodovať aj u Slovákov, je podľa Marty Krivej vzhľadom na vzdialenosť Bulharska otázne. Hlavným lákadlom však môžu byť -- rovnako ako pri letných dovolenkách -- najmä výhodnejšie ceny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 21:17