StoryEditor

SEC odhalila podvod manažéra

22.07.2005, 00:00
Komisia pre cenné papiere a burzy USA objavila nový spôsob protiprávneho zvyšovania trhovej kapitalizácie firiem s akciami obchodovanými na verejnom trhu. Odhalila manažéra, ktorý v decembri minulého roku posielal nevyžiadané faxy vyzývajúce investorov, aby si kúpili akcie AVL.

Komisia pre cenné papiere a burzy USA (Securities and Exchange Commission -- SEC) objavila nový spôsob protiprávneho zvyšovania trhovej kapitalizácie firiem s akciami obchodovanými na verejnom trhu. Odhalila manažéra pre styk s verejnosťou vo firme AVL Global Inc. Joshua Yafa, ktorý v decembri minulého roku posielal nevyžiadané faxy vyzývajúce investorov, aby si kúpili akcie AVL kvôli tomu, že určite stúpnu. Na druhý deň, keď jeho faxy dostalo 150-tisíc adresátov, akcie AVL stúpli o 25 percent. Manažér tak zarobil 300 tis. USD, pretože bol odmeňovaný akciami, ktoré v ten deň predal.
Psychologický trik, ktorý využil podvodník odhalený SEC, nie je nový. Adresát faxovej správy musí mať dojem, že dostáva správu od niekoho, kto má prístup k dôverným informáciám, a omylom mu ju poslal. Fax na adresu istého doktora Mitchella, bol napísaný rukou a mal na okrajoch poznámky. Text správy bol nasledujúci: "Zapni si, prosím, svoj mobilný telefón. Skúšam sa s Tebou spojiť už dve hodiny. Mám pre Teba informáciu o akciách, ktoré stúpnu tri razy, tak, ako stúpli tie, ktoré som Ti radil predtým. Zavolaj mne alebo Linde. Akcie AVL treba kupovať teraz." Správa sa končila prosbou, aby dotyčný doktor Mitchell poďakoval svojmu dobrému známemu počas vianočných sviatkov pekným darčekom.
Myšlienku Joshua Jafa sa rozhodol použiť aj obyvateľ štátu Texas Michael O´Brian Pickens. Napísal rovnaký text, len v ňom vymenil názov akciovej spoločnosti za iné tri firmy s malou kapitalizáciou, ktorých akcie vlastnil. Išlo o rôznorodé malé firmy -- Data Evolution Holdings, Inc., Infinium Labs, Inc. a Soleil Film, Inc. Podvodník rozposlal asi pol milióna správ, pričom jednu z nich poslal priamo do SEC. Komisia pre cenné papiere a burzy zistila, že M. Pickens posielal upravený fax, ktorý dostal v decembri 2004 okrem iných aj doktor Mitchell. V dôsledku rozoslaných faxov akcie spomínaných firiem stúpli asi o sto percent a Texasan zarobil po predaji vlastných akcií približne 300 tis. USD.
Komisia pre cenné papiere a burzy sa zaoberá aj Serafinom Sierrom, predajcom firmy Visison Lab Telecommuncation, Inc., ktorá sa zaoberala rozosielaním väčšiny nevyžiadaných faxov. SEC poslala na súdy žaloby v rámci občianskeho, ale aj Trestného zákona. Nedávno komisia pokutovala autorov zložitej schémy marketingu, ktorý využíval telefonáty. Firmy so sídlom v Dallase posielali na odkazovače správy, v ktorých vyzývali klientov, aby si kúpili akcie. Boli to telefonáty, ktoré budili dojem, že adresátom telefonujú známi alebo priatelia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:56