StoryEditor

Vačší záujem o brigády

03.05.2007, 00:00

S príchodom leta sa medzi študentmi zvyšuje záujem o brigády tak doma, ako aj v zahraničí. Pri ich výbere môžu využiť služby personálnych či pracovných agentúr, alebo si vhodnú prácu hľadajú napríklad na internete.
"Po pracovných ponukách, pri ktorých sa nevyžaduje špeciálna kvalifikácia, siahajú najmä stredoškoláci, ktorí dosiaľ nemali žiadne skúsenosti s trhom práce. Zväčša ide o manuálne práce na stavbách, vykladanie tovaru v supermarketoch či roznášanie letákov," približuje Katarína Čviriková, manažérka spoločnosti Global Services Slovakia, prevádzkovateľa internetového portálu Brigada.sk.
Ako pokračuje, vysokoškoláci, naopak, hľadajú prácu, ktorá im okrem zárobku prinesie aj skúsenosti do budúcnosti. Snažia sa zamestnať v oblasti, ktorú študujú, prípadne ktorej by sa neskôr chceli profesionálne venovať. Často pracujú v call centrách, robia asistentov manažérom či lektorov v jazykových školách.
Výhodou brigád je podľa Čvirikovej aj ich časová obmedzenosť. Často ide o jednorazové, prípadne krátkodobé práce, takže si študenti môžu privyrábať počas celého školského roka, avšak prázdniny môžu stráviť inak.
Na portáli Brigáda.sk denne zverejňujú svoje ponuky domácich i zahraničných brigád či au-pair pobytov pracovné agentúry i samotní zamestnávatelia. V posledných rokoch výrazne stúpol podľa Čvirikovej záujem o letné pracovné pobyty v zahraničí, takzvané work & travel programy. Študenti na nich môžu zarobiť podstatne viac, ako keby brigádovali doma, a zároveň majú možnosť cestovať, spoznávať nové krajiny, kultúry, zvyklosti a v nemalej miere sa zdokonaliť v cudzích jazykoch.
Brigádu na Slovensku charakterizujú veľké mzdové rozdiely v jednotlivých regiónoch. Kým v Bratislave sa dá pracovať v priemere za 70 korún za hodinu, v menších mestách sa brigádnické mzdy pohybujú v rozmedzí 40 až 50 korún za hodinu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:29