StoryEditor

Londýnska burza sa chce rozšíriť

23.01.2006, 23:00

Druhá najväčšia burza v USA NASDAQ Stock Market špecializujúca sa na obchodovanie s akciami technologických firiem, skúma možnosť kúpy najvplyvnejšej európskej burzy London Stock Exchange (LSE). Jej vrcholní manažéri konzultujú možnosť kúpy LSE s bankármi. Napísal o tom denník Wall Street Journal odvolávajúc sa na svoje informačné zdroje.
NASDAQ po prvý raz oficiálne prejavil záujem o kúpu londýnskej burzy cenných papierov v roku 2002. Vtedy firmy po prvý raz začali hovoriť o fúzii. Ich spojenie by vytvorilo najväčšiu burzu na svete. O výsledkoch rokovaní v roku 2002 sa nenapísalo a nepovedalo ani jedno slovo, uviedol Wall Street Journal. Podľa neoficiálnych rokovaní, rozhovory sa skončili kvôli tomu, že nebolo jasné, akým spôsobom sa bude regulovať nový spoločný obchodný parket. Okrem toho taká veľká burza by mala problémy s protimonopolnými inštitúciami. Všetky tieto problémy zostávajú aj dnes.
LSE nikdy neskrývala, že by sa chcela rozšíriť. Malo to byť v dôsledku kúpy burzy v Európe, alebo vďaka spojeniu so silným partnerom. Preto LSE netrpí nedostatkom investorov. LSE sa najprv pokúšala zhltnúť londýnsku burzu termínových kontraktov a opcií a frankfurtskú burzu. Počas niekoľkých posledných rokov sa, naopak, LSE snažili kúpiť Deutsche Börse a Euronext -- burza založená spojením niekoľkých európskych parketov -- Paríža, Bruselu, Amsterdamu a Lisabonu.
Nedávno švédska technologická firma prevádzkujúca burzy v severských štátoch ponúkala LSE, že ju kúpi od súčasných akcionárov. LSE kúpu odmietla. Posledným záujemcom bola austrálska Macquarie Bank. Ponúkla za LSE 2,6 mld. USD. Vedenie burzy poradilo akcionárom odmietnuť tento kontrakt, pretože trhová kapitalizácia LSE je 3 mld. USD. Mnohí investori ju považujú za podhodnotenú.
Trhová kapitalizácia NASDAQ je porovnateľná s LSE. Oficiálne rozhovory o fúzii v súčasnosti nikto nepotvrdil. LSE stav rozhovorov nekomentovala. V NASDAQ vyhlásili, že posudzujú "všetky možnosti". Firma nie raz vyhlasovala, že chce obsadiť časť európskeho trhu. Možné rokovania či úvahy o fúzii NASDAQ a LSE nie sú jediné. Informovaní hráči na burze hovoria tiež o tom, že Euronext a Deutsche Börse rokujú o fúzii. Táto fúzia by európskym burzovým operátorom umožňovala konkurovať americkým.
Preto je možné, že v Európe možno zostanú len dvaja hráči v segmente organizácie obchodovania s cennými papiermi LSE spojená s NASDAQ a Euronext spojený s Deutsche Boerse. NASDAQ vznikol pred 35 rokmi a LSE pred 229 rokmi.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:26