StoryEditor

Ekonomické vzťahy Švédska so Slovenskom

22.03.2006, 23:00

Od osamostatnenia Slovenska sa švédske obchodné vzťahy so Slovenskom vyvíjali pozitívne. V roku 2004 vzrástol export na 1,8 miliardy švédskych korún, čo reprezentuje 28-percentný nárast v porovnaní s rokom 2003. Export na Slovensko predstavuje 0,2 percenta švédskeho exportu.
Najdôležitejšími vývoznými artiklami sú výrobné stroje, dopravné prostriedky, chemikálie a papier. Švédske nákladné autá Volvo a Scania pokrývajú takmer 50 percent slovenského trhu.
Švédsky obranný priemysel má záujem o slovenský trh pre potreby národnej obrany, okrem iného aj v oblasti modernizácie slovenského letectva. Takisto pri modernizácii radarových obranných systémov môže Švédsko ponúknuť svoje overené riešenia. V marci 2004 sa konal v tejto súvislosti v Bratislave švédsko-slovenský seminár o obrannom priemysle.
Na druhej strane dovoz do Švédska stúpol v roku 2004 na 1,5 miliardy švédskych korún, čo predstavuje 28-percentné zvýšenie oproti roku 2003. Export zo Slovenska predstavuje 0,2 percenta celkového dovozu do Švédska. Najväčšie zastúpenie majú priemyselné výrobky, nábytok a alkoholické nápoje.
Na rast švédsko-slovenskej ekonomickej spolupráce sú naďalej dobré podmienky. V súčasnosti je na Slovensku asi 50 zastúpení švédskych firiem. IKEA má na území Slovenska 4 závody a SCA väčšiu továreň na strednom Slovensku. Výrobca obalových materiálov Nefab otvoril vlani novú továreň na južnom Slovensku a Sapa AB kúpila začiatkom roku 2006 slovenský závod na výrobu hliníkových profilov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:21