StoryEditor

Výhody a nevýhody podnikania

26.11.2006, 23:00

Jedným z vhodných úvodných krokov pred začatím samotného podnikania je vyskúšať si dva postupy:
-- Vziať si čistý papier a pero, posadiť sa na hodinku k stolu a spísať všetky výhody (prednosti a plusy) a nevýhody (riziká a mínusy), ktoré od podnikania očakávate. Z nich potom urobte záver podľa toho, čo prevažuje -- či podnikať začnem alebo nie
-- Rovnako múdre zostáva urobiť si vlastnú jednoduchú takzvanú obrátenú analýzu -- po zostavení plusov do pyramídy nehodnotiť plusy logicky od špica k základni, ale naopak, od základne pyramídy k špicu vlastnej analýzy predpokladov. Čiže nie podľa hesla, čo najlepšie sa môže pri mojom podnikaní stať, ale naopak, čo najhoršie. To nie je príklon k negatívnemu mysleniu. Ide len o pokus pozrieť sa na vec správne analyticky, triezvo zhodnotiť vlastné sily a možnosti pri úvahe začať podnikať.

Učiť sa od skúsenejších
Ak sa vám nepozdáva ani jeden z uvedených návrhov, zostáva ešte tretia praktická rada -- poradiť sa s niekoľkými podnikateľmi z vášho okolia, aby vás zorientovali aspoň v základoch nutných na začiatok. Vždy je lepšie učiť sa na skúsenosti a chybe druhého ako na vlastnej. Žiadny teoretický kurz pre začínajúcich podnikateľov nenahradí cennejšie rady praxe, z prvej ruky od tých, ktorí už podnikanie odskúšali a skončili alebo podnikajú úspešne naďalej.
Medzi najväčšie riziká v podnikaní patria napríklad rozbitie rodiny, potlačenie osobného života, existenčné problémy v prípade krachu firmy a následné útoky veriteľov, neschopnosť pohybovať sa v trhovom prostredí, nesprávny odhad vlastného potenciálu, zrútenie trhu predmetu podnikania, ale i rôzne ďalšie.

Dokáže to každý
Naopak, medzi najväčšie výhody a pozitíva, ktoré podnikanie môže priniesť, patria napríklad rýchla cesta k osobnej sebarealizácii (robiť len to, čo človeka baví), získanie vyššej životnej úrovne pre seba i rodinu, spoločenské uznanie (hoci platí stále aj negativizmus typu úspech sa na Slovensku neodpúšťa), získanie väčšieho množstva času a zdrojov na mimopracovné hobby (napríklad šport, zberateľské alebo pestovateľské záľuby), nové bohatšie kontakty s ľuďmi, rýchlejší prístup k informáciám, lepší tréning univerzálnosti, pocit úplnej slobody a podobne.
Pre priemerne schopného človeka, optimisticky ladeného a pozitívne mysliaceho, je podľa môjho názoru v princípe vždy na miske váh podnikania viac možných výhod než rizík. Minimálne z toho dôvodu, že ak podnikateľské prostredie v roku 1990 bolo nevyhovujúce a viac nepriateľské, dnes v roku 2006 je viac priateľské a vyhovujúce (napríklad výrazne sa skrátil čas na založenie vlastného biznisu a zjednodušil proces behania po nutných úradoch). Okrem toho aj preto, že každý človek občas sníva. Ten, kto nesníva, nežije plnohodnotný život, iba živorí. Zo sna vzíde veľakrát aj praktická idea, ktorej naplnením môže človek nielen získať pocit šťastia, ale aj príjem v relatívne krátkom čase, niekedy až taký vysoký, ktorý by v zamestnaní nedosiahol ani za celý pracovný život.

RESUME:
Rozsah výhod a nevýhod (rizík) v podnikaní je široký a ťažko ho možno sumarizovať vyčerpávajúcim spôsobom. V mnohých prípadoch sú riziká prísne individuálne a iné pre každého jedinca, hoci časť z nich je spoločných. Vhodné je zachovať si nadhľad a pri rozhodovaní, či začať podnikať alebo nie, triezvo zhodnotiť sebakriticky aspoň nášmu poznaniu dostupné najznámejšie predpoklady, dôvody, riziká, výhody a nevýhody. Nie je hanbou vyhľadať aj skúsených poradcov (napríklad podnikateľské inkubátory, poradenské centrá podnikateľov existujúce v každom regióne), psychológov alebo úspešných podnikateľov operujúcich už niekoľko rokov na trhu a požiadať ich o radu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 16:40