StoryEditor

Investičný horoskop

11.03.2007, 23:00

Tento týždeň by mal prebiehať v réžii opatrnejšieho rastu regionálnych trhov, ktoré by mali naďalej profitovať z veľmi priaznivého hospodárskeho vývoja. Rozruch a strach okolo prepadu globálnych trhov sa vytráca a priestor dostávajú pozitívne správy o silnom raste globálnej ekonomiky.
Taktiež očakávame publikáciu makroekonomických správ o inflácii z Maďarska a z Poľska, a následne v stredu Banka Pekao zverejní hospodárske výsledky za rok 2006.
Vývoj stredoeurópskych akciových trhov na začiatku minulého týždňa síce strašil pokračovaním poklesu po globálnom prepade akciových trhov koncom februára, ale v utorok sa nakoniec pád zastavil a aj región strednej Európy vyrazil k novým rastom. Fakt, že akciové trhy od utorka rástli aj napriek štvrtkovému zvyšovaniu základných úrokových sadzieb v eurozóne, nasvedčuje skutočnosti, že investori hodnotia predchádzajúci prepad trhov za nadmierny prihliadnuc na všeobecne pozitívny hospodársky vývoj. V piatok sa na trhoch prejavil menší pokles, ale vďaka kolísavému vývoju obchodovania trhy uzavreli deň bez väčších zmien.
Pražská burza začínala týždeň s poklesom, keď sa v pondelok oslabila o 1,1 percenta. Výnimkou boli akcie Zentivy. Utorok sa niesol v znamení rastu, v ktorom sa vyznamenali akcie ČEZ-u. Stredajšie obchodovanie bolo poznačené prepadom akcií developera ORCO po oznámení, že spoločnosť vydá konvertibilné dlhopisy za 150 miliónov eur. Vo štvrtok sa však ORCO posilnilo o 4,8 percenta.
Po slabom pondelňajšom výkone čakal maďarský index BUX na znaky oživenia až do štvrtka. Piatok následne priniesol menší pokles.
Akciový trh vo Varšave sa mohol tešiť najmä z úspešného záveru minulého týždňa, keď index WIG20 sa vo štvrtok posilnil o 3,6 percenta ťahaný plošným rastom, v ktorom sa vyznamenali tituly KGHM, Lotos a PKN Orlen. V piatok sa po váhavom predpoludňajšom obchodovaní dostavil rast, ale poľský trh uzatvoril deň so stratou -0,6 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 03:53