StoryEditor

ISTP.sk: Pomocník personalistov i ľudí bez práce

08.02.2006, 23:00

"Systém typových pozícií obsahuje nástroje, aby zamestnávatelia mohli lepšie opísať svoje pracovné pozície. Na druhej strane ľudia, ktorí hľadajú prácu, môžu reálne posúdiť svoje možnosti pre jednotlivé druhy zamestnania. Pomáha teda hľadať 'najvhodnejšieho človeka pre voľné miesto' alebo naopak -- 'najvhodnejšie voľné miesto pre konkrétneho človeka'", hovorí Gejza Mihály, riaditeľ spoločnosti Trexima. Výkonný tím Treximy koordinuje prácu jednotlivých skupín podieľajúcich sa na projekte a zabezpečuje softvérové aplikácie.
Inšpiráciou pre slovenský systém typových pozícií boli podobné modely vo Francúzsku a v Nemecku. Slovenský projekt by mal byť navyše kompatibilný so systémom pozícií v Českej republike.
"Systém v takomto rozsahu a vo vzájomnej previazanosti informácií nemá u nás obdobu. V medzinárodnom porovnaní je tu konečne niečo, čím sa približujeme štandardu ostatných krajín Európskej únie a čo vypĺňa medzeru, ktorú odborná verejnosť i bežní používatelia pociťujú ako deficit celé roky," tvrdí Štefan Grajcár, expert na zamestnanosť Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.
Systém vznikol prioritne pre služby zamestnanosti. "Odporúčame ho úradom práce na priame využitie v každodennej činnosti. Súčasne na úradoch dobudovávame samoobslužné zóny a pracoviská na samostatné vyhľadávanie informácií s prístupom na internet," hovorí Grajcár.
Návštevnosť stránky ISTP.sk sa sleduje od decembra minulého roku. V tomto mesiaci zaznamenal server Naj.sk priemerne 127 návštev denne, v januári 116. Umiestňuje sa v prvej pätnástke webov v sekcii Práca. Hoci návštevníci sú pravdepodobne v drvivej väčšine klienti úradov práce, systém má podstatne širšie uplatnenie -- pomôže aj personalistom vo firmách a ľuďom, ktorí si sami hľadajú nové alebo lepšie zamestnanie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:51