StoryEditor

Katastrofy stáli poisťovne 50 mld. dolárov

21.04.2005, 00:00
Minulý rok bol pre poisťovne ťažký. Za škody spôsobené minuloročnými katastrofami museli zaplatiť takmer 50 miliárd dolárov. Oproti roku 2003 to predstavuje značný skok. Vtedy museli nahradiť len 17 miliárd.
Ako informovala agentúra Reuters, vlaňajšok patrí medzi najhoršie roky. Dôvodom bola séria trinástich hurikánov v Spojených štátoch amerických a desiatich tajfúnov v Japonsku. Podľa štúdie zaisťovne Swiss Re celkové škody predstavovali 123 miliárd dolárov. Avšak iba 40 percent z nich bolo poistených.
Celkovo sa vo svete udialo 332 katastrof. Najdevastujúcejším z hľadiska ľudských životov za posledné desaťročia vôbec boli decembrové tsunami v Ázii. Vyžiadali si približne 300-tisíc obetí a škody sa vyšplhali na 5 miliárd. Najviac však museli poisťovne zaplatiť za septembrový hurikán Ivan. Ten sa prehnal juhom Spojených štátov amerických a Karibikom. Účet predstavoval 11 miliárd. Výnimkou nebolo ani Slovensko. Celkové škody, ktoré v novembri v Tatrách a ďalších slovenských regiónoch spôsobila ničivá víchrica, vláda vyčíslila na 7,8 miliardy korún. Poisťovne museli nahradiť vyše 100 miliónov korún.
Niektoré katastrofy zapríčinia aj ľudia. Z celkového poistného plnenia majú takéto udalosti len desaťpercentný podiel. Najväčšie škody spôsobili explózie a požiare v továrňach. Teroristické útoky nepredstavujú problém. Protiteroristické opatrenie totiž obmedzili možnosti k takýmto atakom. V poistení letectva mali spoločnosti relatívne dobrý rok.
Tieto udalosti mali aj vplyv na hospodárenie svetových poisťovní a zaisťovní. Spoločnosť Munich Re mierne znížila odhady zisku. Ten skončil na úrovni 1,8 miliardy eur. Nezdanený zisk syndikátu poisťovateľov Lloyd's of London klesol vlani približne o 30 % na 1,36 mld. libier. Problémom vyplývajúcim z katastrof sa nevyhol ani nemecký Allianz.
Zaisťovňa Swiss Re definuje katastrofu ako udalosť, pri ktorej príde o život minimálne dvadsať ľudí, prípadne celkové škody predstavujú aspoň 75 miliónov dolárov. Vo svete sa v poslednom čase čoraz viac prejavuje trend k miliardovým škodám. "Aj keď máme rôzne scenáre, priznám sa, že s takou bezprecedentnou sériou búrok sme nerátali," povedal pre agentúru Reuters predseda Lloyd's of London Peter Levene. Ako dodal, bude nutnosťou inštalovať výstražné systémy. Ďalším krokom by malo byť informovanie obyvateľstva. Príkladom by mohlo byť Japonsko. To má k dispozícii sieť varovných staníc a keď niekde zaznamená zemetrasenie, tak nasleduje varovanie občanom.
Prírode sa zrejme nevyhne ani Slovensko. Okrem smršte v Tatrách sa priam každoročnou klasikou stali povodne. "Najväčšie riziko predstavujú záplavy, potom víchrice a nakoniec zemetrasenie," dodala hovorkyňa Allianz-Slovenskej poisťovne Lucia Muthová.

Najdrahšie katastrofy v minulom roku

Výška škod (v mil. USD)

Počet obetí

Udalosť

Krajina

11 000

124 Hurikán Ivan USA, Karibik

8 000

24 Hurikán Charley USA, Karibik

5 000

38 Hurikán Frances USA, Bahamy

5 000

280 000 Tsunami juhovýchodná Ázia

4 000

3 034 Hurikán Jeanne USA, Karibik

3 585

45 Tajfún Songda Japonsko, Južná Kórea

1 119

97 Tajfún Tokage Japonsko

956

17 Tajfún Chaba Japonsko, Filipíny

805

4 Tornádo USA

598

39 Zemetrasenie Japonsko

Zdroj: Swiss Re

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 18:58