StoryEditor

OPEC signalizuje zníženie ťažby ropy

15.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) včera signalizovala ďalšie zníženie svojej produkcie. Predstavitelia kartelu budú o tejto otázke rozhodovať na decembrovom zasadaní. OPEC vo svojej pravidelnej mesačnej správe týkajúcej sa ropného trhu uvádza, že ak ponechá dodávky na terajšej úrovni, v 2. štvrťroku 2007 by prišlo k vyššiemu rastu zásob v odberateľských krajinách. A to by podľa kartelu malo za výsledok zvýšenie nerovnováhy medzi dopytom a ponukou. Ropné rezervy v priemyselných krajinách sú už v súčasnosti na najvyššej úrovni od novembra 1998.
OPEC bude sledovať trh a nové údaje mu majú naznačiť trendy na najbližšie týždne. Tie organizácii poslúžia ako kľúčový fakt pri rozhodovaní na stretnutí 14. decembra v nigérijskej Abuji. Niektorí ministri kartelu takmer okamžite po poslednom stretnutí povedali, že v decembri sa môžu dohodnúť na ďalšom znížení o 500 000 barelov denne. Témou decembrového stretnutia budú vysoké zásoby paliva v spotrebiteľských krajinách -- osobitne v USA, ako aj predpokladaný pokles dopytu po rope vyťaženej kartelom v roku 2007. Štáty OPEC kontrolujú okolo 40 percent svetovej ťažby ropy.
Niekoľko týždňov sa cena americkej ropy pohybuje v blízkosti 60 USD za barel (1 barel = 159 litrov). Niektorí ministri kartelu sa však obávajú, že vysoké rezervy v spotrebiteľských krajinách môžu spôsobiť prudký pád cien ropy ku koncu zimnej sezóny na severnej pologuli.
OPEC očakáva, že v budúcom roku vzrastie dopyt po rope o 1,33 milióna barelov denne na 85,58 milióna barelov. Kartel mierne revidoval svoju predchádzajúcu prognózu smerom hore, pretože berie do úvahy vysoký dopyt zo strany Číny. Zároveň sa však očakáva pokles dopytu z ťažobných regiónov OPEC, pretože sa na trh začnú dostávať dodávky z nových regiónov, predovšetkým z Ruska a kaspického regiónu. "Toto naznačuje, že v roku 2007 klesne dopytu po rope OPEC o 0,7 milióna barelov denne," uvádza sa v správe. Prognóza OPEC týkajúca sa rastu dopytu po rope je nižšia ako očakávania Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) a Štatistický úrad amerického ministerstva energeticky. IEA očakáva v budúcom roku rast dopytu o 1,45 milióna barelov denne na 85,94 milióna barelov denne a EIA počíta s rastom o 1,5 milióna barelov na 86,5 milióna barelov denne.
Zástupcovia OPEC sa na svojom mimoriadnom stretnutí v Doha 20. októbra dohodli, že od 1. novembra znížia ťažbu ropy o 1,2 milióna barelov denne. Príčinou tohto kroku bola snaha zastaviť pád cien čierneho zlata, čo sa kartelu aj podarilo. Od 1. novembra mal kartel na trh dodávať 26,3 milióna barelov ropy denne. Je to prvé zníženie produkcie kartelu od apríla 2004 a najväčšie od januára 2002.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:54