StoryEditor

Kto platí a kto neplatí

V niektorých oblastiach podnikania nemusíte platiť daň za auto, napríklad v poľnohospodárstve alebo lesníctve. Záleží však na tom, na čo sa vozidlo využíva. Prinášame prehľad rôznych situácií.

Zamestnávateľ daňovníkom za auto
Kedy je daňovníkom dane za auto zamestnávateľ?
Zamestnávateľ vypláca zamestnancovi cestovné náhrady za používanie auta. Zamestnanec ani iná osoba ho však nepoužívajú na podnikanie. Auto je predmetom dane a daňovníkom je zamestnávateľ, lebo vypláca cestovné náhrady za použitie vozidla, ktoré sa na podnikanie nepoužíva.    

Špeciálne vozidlo
Podnikateľ vlastní špeciálne vozidlo. Kedy zaň musí a kedy nemusí platiť daň?
Nosič výmenných nadstavieb sa využíva na podnikanie ako špeciálne vozidlo. Je určené len na vykonávanie špeciálnych činností, a to bez možnosti prepravy. Aby mohlo byť vylúčené z predmetu dane, musí byť zároveň splnená ešte tretia podmienka, a to, že musí byť označené len ako špeciálne vozidlo, nie špeciálne nákladné vozidlo. Ak by išlo o vozidlo nákladné špeciálne, bolo by predmetom dane, lebo by bolo určené aj na prepravu. V tomto prípade je rozhodujúca práve preprava, či na ňu špeciálne vozidlo je alebo nie je využívané.

Služba pre iného podnikateľa
Na čo všetko môže podnikateľ v poľnohospodárstve využívať auto? Kedy zaň nemusí platiť daň?
Podnikateľ používa na podnikanie v poľnohospodárstve vozidlo na prepravu zvierat a plodín z polí. Na požiadanie iného podnikateľa v poľnohospodárstve prepraví niekoľkokrát v roku zvieratá, prípadne plodiny, aj jemu. V tomto prípade sa vozidlo používa výhradne v poľnohospodárskej a lesnej výrobe, preto je oslobodené od dane. Poľnohospodárska a lesná výroba totiž oslobodzuje od povinnosti platiť daň za auto, ak sa používa výhradne na podnikanie v tejto oblasti.

Sídlo v Českej republike
Spoločnosť má sídlo v Čechách a organizačnú zložku má v Banskej Bystrici. Ako je to s daňou tentoraz?
Firma so sídlom v Českej republike má na území Slovenskej republiky organizačnú zložku v Banskej Bystrici. Tá používa na podnikanie vozidlá evidované na Slovensku a je aj ich držiteľom. Daňovníkom dane z motorových vozidiel aj v tomto prípade je právnická osoba, keďže danú organizačnú zložku vlastní. To, že má sídlo v Českej republike, je bezpredmetné.

Z obce do obce
Ako je to s daňou za vozidlo pri podnikaní s plodinami? Môže byť podnikateľ od dane oslobodený?
Podnikateľ používa na podnikanie v poľnohospodárskej výrobe motorové vozidlo na prepravu plodín. V jednej obci nakúpi semená, ktoré si privezie do obce, kde podniká. Stále ide o činnosť v rámci predmetu podnikania a v poľnohospodárskej a lesnej výrobe sú v takomto prípade podnikatelia – pre dosiahnutie a udržanie podnikania – oslobodení od povinnosti platiť daň za auto.

Organizačná zložka
Kto je daňovníkom v prípade, ak je v doklade zapísaná ako držiteľ organizačná zložka?
V doklade o vozidle je ako držiteľ uvedená organizačná zložka. Právnická alebo fyzická osoba, ktorá ju vlastní, má povinnosť odviesť daň za toto vozidlo. Používa ho totiž na podnikanie. Príkladom je právnická osoba so sídlom Bratislave, ktorá má tri organizačné zložky. Jednu v Žiline, druhú v  Košiciach a tretiu v Trnave. Každá z organizačných zložiek je držiteľom vozidiel, ktoré používa na podnikanie. Daň za všetky tieto autá musí odviesť právnická osoba z Bratislavy, keďže jej uvedené organizačné zložky patria.

Daň za auto a jeho používateľ
Používateľ auta podniká. Kedy má povinnosť platiť...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:07