StoryEditor

Len európske akciové fondy ziskové

17.08.2005, 00:00
Slovenská koruna kopírovala aj uplynulý týždeň vývoj mien okolitých štátov, najmä poľského zlotého a českej koruny. Začiatkom týždňa sa obchodovala okolo 38,60 SKK/EUR, neskôr posilnila až na 38,40 SKK/EUR. Pod zhodnotenie slovenskej meny sa podpísalo predovšetkým posilnenie českej koruny oproti euru, ktorá testovala hranicu 29,30 koruny za jedno euro. Výnosy peňažného trhu
zostali uplynulý týždeň bez zmeny, krivka dlhopisového trhu podporená priaznivým vývojom na globálnych dlhopisových trhoch však zaznamenala mierny pokles. "V nasledujúcom období by korunové dlhopisy mohli získať podporu z vývoja na devízovom trhu," myslí si portfóliový manažér Tatra Asset Managementu Martin Gregora.

Americké dlhopisy si pripísali po dlhšom čase opäť zisky. Rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed o zvýšení kľúčových úrokových sadzieb pritom trh očakával, predpokladal aj vyjadrenia k ekonomike a inflácii a naznačenie pokračujúceho sprísňovania menovej politiky v nasledujúcich mesiacoch. Rast cien amerických dlhopisov podporil najmä silný dopyt v aukcii desaťročných dlhopisov, ale aj slabšie ako očakávané výsledky indexu Michiganskej univerzity, ktorý naznačuje možný negatívny vplyv vysokých cien ropy na správanie spotrebiteľov. Nárast výnosov na dlhopisových trhoch má negatívny vplyv na dlhopisové fondy. Dolárové dlhopisové fondy stratili v minulom týždni 1,6 percenta a euro dlhopisové jedno percento.

Americké akciové fondy
Svetové akciové trhy si pripísali zisky aj napriek rastúcej cene ropy. Indexy udržali v pozitívnych číslach práve spoločnosti z energetického sektora ako Exxon Mobil Corp. Okrem rekordných cien ropy vplývali na akciové trhy aj zverejnené údaje o zhoršujúcej sa obchodnej bilancii USA, vyšších ako očakávaných importných cenách, ale aj pokles v spotrebiteľskom sentimente. Tento týždeň sa končí zverejňovanie výsledkov firiem za druhý štvrťrok. Doteraz až 70 percent spoločností z indexu S & P 500, ktoré zverejnili svoje štvrťročné výsledky, prekonali očakávania analytikov. "Širší index S & P 500 si uplynulý týždeň polepšil o 0,3 percenta a uzatváral na hodnote 1230,39 bodu, Dow Jones Industrial Avarage si pripísal k dobru 0,4 percenta a skončil na hodnote 10 600,3 bodu. Technologický index Nasdaq však zaznamenal pokles o jedno percento," uviedol portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Roman Guderna. Sklamaním pre investorov bolo podľa neho zverejnenie štvrťročných tržieb spoločnosti Dell, ktoré boli nižšie pre nižšie ceny osobných počítačov. Podobne sa vyvíjali aj ceny akcií Microsoftu a Intelu.

Európske akciové fondy
Európske aj ázijské akciové trhy si za týždeň polepšili. "Európsky akciový trh ťahal nahor energetický sektor a dobré korporátne výsledky," uviedol portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš. Japonský akciový trh podľa neho výrazne napredoval podporený optimizmom, že nadchádzajúce voľby iniciované premiérom výrazne nenarušia nastúpený hospodársky rast a korporátne zisky. Index Eurostoxx 50 si za týždeň pripísal 1,64 percenta a akciový index Nikkei 225 si polepšil o 4,25 percenta.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 12. 8. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,03
Peňažné v cudzej mene -0,92
Dlhopisové korunové -0,02
Euro dlhopisové -0,99
Dolárové dlhopisové -1,58
CEE dlhopisové 0,29
Európske akciové 0,50
Americké akciové -1,08
Globálne akciové -0,10
Technologické akciové -0,92
CEE akciové -0,67
Zmiešané -0,22
Zdroj: Investičná a Dôchodková správcovská spoločnosť, SASS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:12