StoryEditor

Mlyn má šancu na peniaze z Nórskeho fondu

04.02.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Chátrajúci mlyn s horizontálne uloženým kolesom z roku 1800, ktorý sa nachádza v obci Veľké Teriakovce v okrese Rimavská Sobota, by sa mal zmeniť na prezentačné centrum kultúrneho dedičstva Gemera-Malohontu. Projekt Občianskeho združenia Ozveny z Hrachova na jeho obnovu sa dostal do užšieho výberu projektov, ktoré sa uchádzali o podporu z Nórskeho fondu.
"Mlyn je kultúrnou pamiatkou, je jediným svojho druhu na Slovensku," povedala projektová manažérka združenia Miroslava Kubaliaková. Jedinečnosť je v jeho horizontálne uloženom hnacom kolese.
Mlyn v čase vzniku slúžil na mletie obilia pre ľudí zo širokého okolia. "Zistili sme, že v tom čase bolo v údolí Rimavy asi 40 mlynov," uviedla. Teriakovský mlyn však pretrval najdlhšie. Naposledy sa v ňom pracovalo ešte v roku 1975.
Združenie získalo mlyn od súkromného majiteľa i obce. Na jeho opravu sa v projekte počíta s nákladmi 19 miliónov korún. Okrem samotnej rekonštrukcie budovy a obnovy technológie mlyna by v objekte mali zriadiť aj interaktívnu expozícii z histórie roľníctva, mlynárstva i pekárstva na Gemeri aj informačné centrum. Po potvrdení projektu v Bruseli by sa práce na jeho obnove mali rozbehnúť už v tomto roku, pričom o dva roky neskôr by ho mali predstaviť verejnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 23:40