StoryEditor

Aké daňové odpisy na auto sú výhodnejšie

24.01.2018, 23:00
Dôležité pri zdaňovaní áut je, či ich sčasti používajú podnikatelia aj na súkromné účely alebo len na podnikanie vo firme.

1. Zdaňovanie áut
Čo všetko si môže dať do daňových výdavkov podnikateľ, ktorý vlani používal osobné motorové auto aj na podnikanie, a čo si uplatniť nemôže?
V prvom rade výdavky na použitie motorového vozidla v podnikaní. Existuje viacero foriem, ako výdavok uplatniť v nákladoch. Častou formou je zaradenie automobilu do obchodného majetku spoločnosti, keď si okrem  odpisov z obstarávacej ceny môže uplatniť ako daňový výdavok aj havarijné a zákonné poistenie, pohonné látky, prevádzkové náklady, ako napríklad opravy a údržbu, pneumatiky,  parkovné, daň z motorových vozidiel. Odpisom je postupné zahrňovanie obstarávacej ceny do nákladov. Pri osobných automobiloch je to v podstate od momentu zaradenia za každý mesiac používania 1/48 ceny.

2. Limity výdavkov
Aký je rozdiel, ak podnikateľ používa auto na súkromné účely alebo ako spoločník či konateľ?
Výdavky môže limitovať, ak podnikateľ používa auto sčasti aj na súkromné účely. Vtedy môže uplatniť ako výdavky len pomernú časť týchto nákladov. V prípade obchodnej spoločnosti môže nastať situácia, že spoločník alebo konateľ spoločnosti má postavenie zamestnanca. Pri použití vozidla aj na súkromné účely musí zdaňovať ako príjem zo závislej činnosti jedno percento z obstarávacej ceny vozidla. Limitované sú aj daňové odpisy, to však len vtedy, ak obstarávacia cena vozidla bola 48-tisíc eur a viac a daňový základ podnikateľa v danom zdaňovacom období je nižší ako odpis automobilu, ktorý kúpil. V takom prípade nie je daňovým výdavkom odpis z rozdielu 48-tisíc eur mínus skutočná nadlimitná obstarávacia cena.

3. Paušálne výdavky
Môžu sa výdavky uplatniť aj paušálne? Ak áno, aké podmienky musí podnikateľ splniť?
Áno, môže. Automobil nezaradí do obchodného majetku, ale ponechá si ho v súkromnom užívaní. Ak ho však použije na pracovnú cestu, výdavky na jeho použitie spočíta v zmysle Zákona o cestovných náhradách. Výpočet bude takýto:
1. Náhrada za spotrebované pohonné látky = počet kilometrov pracovnej cesty x cena za liter pohonných látok x (spotreba podľa technického preukazu / 100),
2. Náhrada za amortizáciu vozidla a prevádzkové náklady paušálom = počet kilometrov pracovnej cesty x pauš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:35