StoryEditor

NASDAQ rastie už šesť týždňov

Americké akcie pokračovali aj minulý týždeň v raste. Akciové indexy sa tak dostali na hodnoty viac ako štvorročných maxím. Katalyzátorom rastov boli pozitívne očakávania investorov pred predvianočnou nákupnou sezónou v USA. Americké akciové indexy aktuálne dosahujú pozitívny výnos od začiatku roka v rozmedzí 4 až 13 percent.
Z korporátnych správ na trhoch rezonovalo oznámenie spoločnosti Research In Motion Ltd., výrobcu zariadení pre on-line komunikáciu, ktorá oznámila zníženie výhľadu počtu predplatiteľov pre zvyšok fiškálneho roka v dôsledku oneskorenia uvedenia nových produktov na trh. Najväčší svetový výrobca sieťových zariadení pre riadenie internetového prevádzkovania, Cisco Systems Inc., zverejnil minulý týždeň prevzatie spoločnosti Scientific-Atlanta v celkovej hodnote 6,9 miliardy dolárov.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 932 bodov, a posilnil tak za týždeň o 1,5 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol hodnotu 1 268 bodov, a vzrástol za týždeň o 1,6 percenta. Technologický barometer, Nasdaq Composite Index, počas minulého týždňa opätovne tiež výrazne posilnil o 1,6 percenta.
Európsky priestor -- RTL Group, najväčšia európska mediálna skupina, súhlasila s kúpou 50-percentného podielu v nemeckej spravodajskej stanici N-Tv, čím zvýši svoj podiel v stanici na 100 percent. Najväčšia francúzska banka podľa trhovej hodnoty, BNP Paribas, ohlásila 22-percentný rast zisku v treťom štvrťroku, keď zvýšila príjmy z obchodovania s cennými papiermi a zo zahraničných spotrebiteľských pôžičiek. V Nemecku vláda plánuje predaj akcií, ktoré má v držbe štát, v hodnote 54 miliardy eur, vrátane Deutsche Post a Deutsche Telekomu, zdôvodňuje to snahou o redukciu štátneho dlhu.
Vo Veľkej Británii Bank of England rozhodla o ponechaní úrokových mier bez zmeny na základe signálov o zvýšení ekonomického rastu a pochybností okolo predpokladanej inflácie. Banka znížila úrokovú mieru naposledy v auguste o štvrť percentuálneho bodu, aby podporila ekonomický rast. Európsky región ukončil minulý týždeň podobne vo výrazných ziskoch. Index DAX sa prezentoval v priebehu týždňa posunom na viac ako svoje 3,5-ročné maximá nad 5 200 bodov, a v piatok uzavrel na 5 194 bodoch. Rastový impulz sa na nemeckú burzu prenášal zo zámoria. V závere týždňa sa však aktivita na trhu výrazne utlmila, čo bol dôsledok uzavretia trhu v USA. Francúzsky index CACsa posilnil podobne o 0,9 percenta.
V tichomorskom regióne japonské ministerstvo financií oznámilo, že prebytok obchodnej bilancie sa medziročne znížil o 29 percent. Dovoz vzrástol o 18 percent, sčasti z dôvodu vysokých cien palív. Export vrástol o 8 percent, vedený najmä rekordnými dodávkami do Číny. Japonský index NIKKEI 225 sa posilnil počas minulého týždňa o 1,1 percenta a pokračuje v rastoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:50