Dreamstime
StoryEditor

Vymieňate okná po zateplení fasády. Vyberte si precízneho majstra

30.01.2018, 09:00
Autor:
vegveg
Stavbári odporúčajú vymieňať staré okná za nové ešte pred zateplením fasády. Mnohých z nás však okolností donútia urobiť to až dodatočne. Prináša to riziká, ale pri precíznej práci sa im dá predísť. Na čo si treba dať pozor?

Na zateplenej stene sa dajú dodatočne vymieňať okná, no realizácia takýchto úprav je náročná na presné prevedenie a dokonalé utesnenie, preto je potrebné zveriť ju do rúk osvedčeným odborníkom. Zateplenie a povrchová úprava steny sa pri takomto „opačnom“ postupe vždy naruší, na šikovnosti majstrov však závisí, v akej veľkej miere. Dôležité je zabrániť poškodeniam zateplenia, cez ktoré by mohlo za tepelnú izoláciu zatekať, alebo by vznikli tepelné mosty a následne plesne.

Na kvalitnom zateplení sa okná vymieňajú ľahšie
Ak zateplenie fasády realizačná firma vykonala kvalitne, podľa všetkých zásad, výmena okien by mala byť o niečo jednoduchšia. „V prípade správneho zateplenia by mal byť napríklad v styku starého okna a vrstvy zateplenia nanesený pružný tmel, ktorý by sa mal dať jednoducho odrezať,“ hovorí Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Tento kontakt starého okna a zatepľovacieho systému by sa mal oddeliť tak, aby došlo k čo najmenšiemu poškodeniu omietky. Následne sa staré okno zdemontuje s čo najväčšou opatrnosťou. Nové okno sa priloží čo najtesnejšie k zatepľovaciemu systému a urobí sa mechanické prikotvenie okenného rámu do otvoru.

Vyberajte správne rozmery nového okna
Už pri zameraní okna sa musí dbať na to, aby boli rozmery nových okien čo najpodobnejšie starým. Veľké netesnosti, prípadne vypadnuté kusy izolácie sa vyplnia novým izolantom alebo montážnou penou. Stykovú škáru po obvode okna je potrebné opäť pretmeliť pružným tmelom. Stena okolo okna sa z vnútornej strany vyspravý maltou alebo montážnou penou. Následne sa na vonkajšiu aj vnútornú stranu okenného ostenia nanesie omietka a potom farba. „Poškodenia treba opraviť skutočne odborne a precízne, inak môžu vzniknúť trhliny, cez ktoré bude zatekať alebo vzniknú tepelné mosty. Podobný dôkladný postup treba vykonať aj pri dodatočnej montáži sušiakov na bielizeň, či klimatizácie,“ pripomína Vladimír Beňo.

Pripravte sa na farebné odlišnosti
Predvídaví majitelia bytov či domov si môžu pri zatepľovaní odložiť farbu zo zatepľovacieho systému a tou po výmene okien pretrieť okenné ostenie. Treba upozorniť, že odtieň farby omietky bude vždy trochu odlišný, pretože pôvodná farba na zateplenej stene je už ovplyvnená poveternostnými podmienkami, teda pôsobením slnka, dažďa a vetra. Časom sa tento kontrast zmierni.

01 - Modified: 2024-01-26 20:33:37 - Feat.: - Title: Ukrajina a Rusko si po zmarenej výmene zajatcov odovzdali pozostatky zabitých vojakov 02 - Modified: 2024-01-24 18:30:16 - Feat.: - Title: Kyjev po havárii ruského lietadla s ukrajinskými zajatcami potvrdil, že v stredu malo dôjsť k výmene 03 - Modified: 2023-05-11 10:54:33 - Feat.: - Title: Zápasník Boráros v Zámene manželiek. O dcéru sa nestaral, čudujem sa, že sa vôbec sám vykaká, povedala náhradná manželka 04 - Modified: 2023-04-21 19:55:02 - Feat.: - Title: Ukrajina vymenila s Ruskom pravoslávneho kňaza za 28 vojnových zajatcov. Je spájaný s Moskvou 05 - Modified: 2023-04-06 11:57:07 - Feat.: - Title: Pohľad do útrob moderného elektromobilu. Sledujte opravu jeho batérie krok za krokom​
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:37