StoryEditor

Čipovanie psov bude povinné

13.02.2018, 23:00
Nové povinnosti, vyplývajúce pre majiteľov psov z pripravovanej novely zákona o veterinárnej starostlivosti, vyvolali vlnu vášní. Zapracovávali sa do nej mnohé pripomienky. Za i proti. Teraz prechádza schvaľovaním a predpokladá sa, že bude platiť najskôr v septembri.

Na konečnej verzii novely pracovalo ministerstvo pôdohospodárstva niekoľko mesiacov. „Pri jeho príprave sme viedli diskusie so všetkými zainteresovanými stranami – kynológmi, organizáciami na ochranou zvierat či veterinárnymi lekármi. Do finálnej verzie sme zapracovali aj ich podnety a pripomienky,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. „Zviera už viac nebude definované ako vec, ale ako živý tvor, cítiaca bytosť. Viacerými systémovými opatreniami, povinnou evidenciou a čipovaním psov budeme bojovať proti množiteľom,“ spresnila.

Čipovanie bude povinné
Do roku 2011 platilo, že spoločenské zviera ako pes či fretka mali mať tetovanie. Od toho roku sa zaviedlo čipovanie, ktoré však nebolo povinné. Povinne sa musia čipovať iba tie psy, mačky a fretky, ktoré cestujú mimo republiky.

Ak sa však novela schváli, agrorezort ňou zavedie systémové nástroje v boji proti množiteľom psov – jasnou identifikáciou a registráciou psov aj ich vlastníkov. Majitelia budú povinní dať psa začipovať najneskôr do 12 týždňov od jeho narodenia. V prípade predaja, alebo ak ho darujú inej osobe, bude musieť byť začipovaný ešte pred zmenou vlastníka bez ohľadu na vek šteňaťa. Povinná identifikácia a registrácia psov a ich držiteľov zabezpečí kompletnú evidenciu psov v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Množitelia tak budú presne identifikovateľní a postihovaní. „Naším cieľom je povinným čipovaním psov dosiahnuť do niekoľkých rokov stav, keď nebudeme mať preplnené útulky a stratené psíky sa budú rýchlo vracať majiteľom,“ uviedla ministerka.

Kto bude či...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-03-25 10:03:46 - Feat.: - Title: Psy chápu význam podstatných mien, zistil nový výskum 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-10-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Bez škrečkov či papagájov. Európska únia chce v domácnostiach obmedziť chov exotických zvierat 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:23