StoryEditor

Ani dobré makroúdaje nezastavili pokles

Akciové trhy počas minulého týždňa vykazovali známky únavy po viac ako trojmesačnom raste. Minulý týždeň tak napriek výraznému rastu tvorby pracovných miest v USA v mesiaci júl ako i stagnujúcim cenám ropy okolo 60 dolárov za barel väčšina akciových indexov vo svete oslabila.

Akciové trhy počas minulého týždňa vykazovali známky únavy po viac ako trojmesačnom raste. Minulý týždeň tak napriek výraznému rastu tvorby pracovných miest v USA v júli, ako i stagnujúcim cenám ropy okolo 60 dolárov za barel, sa väčšina akciových indexov vo svete oslabila.
Celý minulý týždeň sa niesol v znamení očakávania piatkových dát o tvorbe pracovných miest v USA. Americkí zamestnávatelia prijali v júli 207 000 nových pracovníkov naznačujúc, že spoločnosti získavajú dôveru vďaka tempu rastu ekonomiky v druhom polroku. Miera nezamestnanosti za udržala na úrovni 5 percent. Nárast nových pracovných miest vysoko prevýšil predpovede analytikov.
Z korporátnych správ investorov zaujali výsledky spoločnosti Procter & Gamble, ktorá oznámila, že sa jej zisk za fiškálny štvrtý kvartál zvýšil o 9,5 %, najmä vďaka rastu v divízii zdravotnej starostlivosti a kozmetickej divízii. V medziročnom porovnaní sa zisk firmy za posledné tri mesiace zvýšil na 1,5 miliardy dolárov.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average uzatváral v piatok na úrovni 10 558 bodov, čo znamenalo pokles za týždeň o 0,8 percenta. Širší index Standard and Poor´s 500 v piatok dosiahol hodnotu 1 226 bodov, a stratil tak za týždeň 0,7 percenta. Technologický barometer Nasdaq Composite Index index oslabil podobne za týždeň o 0,3 percenta.
V tichomorskej oblasti japonský index hlavných ekonomických indikátorov vzrástol v júni nad 50 % po prvýkrát za päť mesiacov, čo potvrdzuje, že druhá najväčšia ekonomika sveta sa zotavuje z recesie. Index, ktorý obsahuje indikátory ako zásielky výrobcov a spokojnosť zákazníkov, sa vyšplhal na 60 % z 36,4 % v máji. Číslo nižšie ako 50 naznačuje pomalší rast v nasledujúcich troch až šiestich mesiacoch. Japonská vláda 12. augusta pravdepodobne vykáže tretí za sebou nasledujúci štvrťrok rastu HDP, po tom, čo zvyšujúce sa mzdy povzbudzujú zákaznícke výdavky.
V európskom priestore investorov zaujala akvizícia spoločnosti ProSiebenSat.1 najväčším nemeckým vydavateľom novín Axel Springer AG. Ten odsúhlasil nákup väčšinového podielu v ProSiebenSat.1 Media AG v celkovej cene 2,47 mld. eur, čím sa stane najväčšou televíznou spoločnosťou v rukách investora. Springer tiež plánuje ponúknuť menšinovým akcionárom okolo 14,10 eura na akciu. Akcie v piatok uzavreli na 14,80 eura.
Európsky región ukončil minulý týždeň v stratách. Nemecký index DAX stratil o 1,2 percenta, francúzsky index CAC klesol podobne o 0,7 percenta. Japonský index NIKKEI 225 sa počas minulého týždňa oslabil o 1,2 percenta.
V najbližších dňoch investori opätovne upriamia svoju pozornosť na zasadnutie americkej centrálnej banky. Zvýšenie sadzieb o 25 bodov nikoho neprekvapí, rozhodujúci však bude opäť komentár k vývoju hospodárstva v USA.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:01