StoryEditor

Platby kartami vďaka signálu GSM

20.09.2005, 00:00

Každá predajňa, ktorá má terminál určený na platby kartami, má najväčšie náklady na telefónne poplatky. Okrem toho platí za overenie vstupu do dátovej siete. Súčasné platobné terminály využívajú na spojenie s bankou alebo s firmou Transacty Slovakia pevnú linku. Overenie platobnej karty a zúčtovanie platby trvá pomocou spojenia cez pevnú linku najmenej 30 sekúnd. Je to najmenej 1,50 Sk za jednu platbu. Tatra banka je prvou slovenskou bankou, ktorá má svoje terminály v obchodoch napojené cez zariadenie komunikujúce pomocou signálu GSM. Umožňuje to zariadenie vyvinuté firmou Zadako Bratislava. Platba cez ich zariadenie GoBo COM je lacnejšia, pretože trvá len niekoľko sekúnd a pohybuje sa v rozpätí od 0,30 Sk do 0,60 Sk. Vďaka zariadeniu GoBo COM sa dá v ľubovoľnej predajni, v ktorej je signál mobilnej siete, platiť platobnou kartou.
"Technológia našej spoločnosti je zaujímavá tým, že na prenos údajov o platbách sa nemusí využívať pevná linka a verejná telefónna sieť. Zariadenie, ktoré sme vyvinuli, využíva súkromnú dátovú sieť GSM. Vďaka nemu sa údaje dostávajú z platobného terminálu v predajni priamo do banky, alebo do spoločnosti Transacty Slovakia, ktorá zabezpečuje zúčtovanie platieb medzi komerčnými bankami na Slovensku," hovorí Marián Bukoven riaditeľ firmy Zadako.
Zariadenie na platobný styk cez terminály môže využiť už najnižší finančný kredit na SIM karte, ktorá je schopná preniesť 5 megabitov údajov. Cez SIM kartu tohto typu sa dá urobiť 500 až 1 000 platobných operácií. Ekonomická návratnosť tejto technológie je kratšia ako rok. Asi po desiatich mesiacoch od inštalácie by zariadenie malo prinášať zisk.
Zabezpečenie technológie
Prvý stupeň ochrany je na úrovni platobnej operácie. Každý platobný terminál sám šifruje prenášané údaje o platenej sume a platobnej karte. Toto zabezpečenie automaticky funguje už dnes. Druhý stupeň ochrany je v systéme GSM. Signál v ňom je tiež šifrovaný. Ďalším zabezpečením ochrany údajov pred zneužitím je fakt, že signál sa neprenáša cez verejnú internetovú sieť, ale cez súkromnú sieť. Okrem toho každá komerčná banka má vlastné nástroje na ochranu údajov o klientoch a ich platbách.
"Vďaka technológii firmy Zadako sa dajú platobné terminály zaviesť aj tam, kde bolo ich zavedenie nerentabilné. Bolo to vďaka nevýhodnému pomeru medzi nákladmi na komunikáciu cez pevnú linku. Zavedenie prenosu údajov z platobného terminálu cez sieť GSM do banky znižuje náklady a zvyšuje rentabilnosť komunikácie s bankou," hovorí Bukoven. Technológiu firmy Zadako môžu využívať všetky komerčné banky. V súčasnosti sa najviac používa na čerpacích staniciach.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 07:04