StoryEditor

Prenájom bytu zdaňte správne

Prenajímaný byt, dom alebo garáž. Všetko musíte oznámiť na daňovom úrade. Nie vždy sa však na vás vzťahuje daň. Ak ju už musíte hradiť, uplatnením výdavkov alebo rozdelením príjmov ju môžete znížiť.

odpovedá: Finančná správa SR

1. Zmluva s nájomníkmi
V byte mám podnájomníkov, preto sa musím registrovať na daňovom úrade. Je potrebné na registráciu doniesť aj zmluvu o nájme?
Kto prenajíma byt a má povinnosť registrácie na daňovom úrade, spolu so  žiadosťou o registráciu predloží na overenie údajov originál zmluvy alebo zápisnice o nájme. Ten vám daňový úrad po preverení vráti. V prípade, že zmluvu alebo zápisnicu nepredložíte, na úrade s vami spíšu zápisnicu o ústnom pojednávaní.

2. Dve a viac nehnuteľností
Vlastním viac nehnuteľností a pri prenájme prvej som si splnil svoju registračnú povinnosť. Musím oznámiť na daňovom úrade aj prenajatie druhej a každej ďalšej nehnuteľnosti?
Ak ste už ako fyzická osoba nahlásili na úrade jeden prenájom, nie je potrebné, aby ste nahlasovali prenajatie každej ďalšej nehnuteľnosti.

3. Priznanie príjmov z prenájmu
Čo všetko mám brať do úvahy pri priznaní príjmov z prenajatej nehnuteľnosti?
Ak ste si v minulom roku prenajímali svoj dom, byt či inú nehnuteľnosť, zvážte, či nemusíte podať daňové priznanie. Mali by ste ho podať vtedy, ak všetky vaše zdaniteľné príjmy za rok 2017 boli vyššie než 1 901,67 eura. Pozor však na to, že podľa zákona sa prenájom oslobodzuje od dane do sumy 500 eur za príslušný rok. Preto sa do základu dane započíta len príjem z prenájmu siahajúci nad túto hranicu. Po odpočítaní sumy oslobodenia uvediete zvyšné príjmy v priznaní fyzickej osoby v tlačive typu B v oddiele číslo VI, v tabuľke číslo jeden a v stĺpci jeden. Daňové výdavky sa uvádzajú v stĺpci číslo dva a aj keď ich započítate, ale nie ste účtovnou jednotkou, nemusíte k priznaniu prikladať žiadne výkazy.

4. Stena pre reklamu
Mám povinnosť ohlasovať na daňovom úrade prenájom takého typu, keď mám na rodinnom dome reklamu nejakej firmy?
Registračná a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 11:35