StoryEditor

Netradične za študentmi

10.05.2007, 00:00

Čoraz väčší boj o kvalitných ľudí na slovenskom trhu práce vyvoláva čoraz väčšiu potrebu firiem systematicky pracovať na vyhľadávaní a príprave mladých vzdelaných ľudí na kľúčové profesie.

Novátorský program "growww2007"
Spoločnosť Slovnaft zvolila netradičný a novátorský spôsob v podobe programu "growww2007". Jeho cieľom je ponúknuť prácu 25 najtalentovanejším mladým ľuďom -- študentom posledných ročníkov alebo čerstvým absolventom univerzít. Vybraní uchádzači sa budú môcť uplatniť v oblasti výroby, logistiky, predaja, financií či práva.
Firma im ponúkne ročný program, v rámci ktorého budú mať možnosť pracovať na náročných pracovných úlohách a v závislosti od ich schopností a príležitostí to pre nich v budúcnosti môže znamenať aj manažérsku pozíciu.
"Roadshow spojená s odbornými prednáškami po slovenských univerzitách nám poskytla jedinečnú príležitosť spoznať množstvo mladých talentovaných ľudí. Pozitívne reakcie a veľký záujem študentov i absolventov o náš program vyvolal aj záujem ďalších fakúlt o organizáciu podobných prezentácií," prezradila pre HN riaditeľka ľudských zdrojov bratislavskej spoločnosti Slovnaft Tatiana Orglerová.
Doteraz predstavitelia firmy zavítali na pôdu ôsmich fakúlt piatich slovenských univerzít. Získali viac ako dvesto žiadostí o zamestnanie. Posledné stretnutie v rámci programu sa uskutočňuje práve dnes na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Súťaže pre študentov
VÚB banka má záujem o absolventov i skúsených profesionálov s praxou. Preto v tomto roku naštartovala s dvoma personálnymi kampaňami zameranými na tieto skupiny: "Zmeň svoje zamestnanie. Poslednýkrát" -- pre tých starších a "Ber diplom a vypadni zo školy" -- pre študentov. Tieto kampane boli propagované v tlači, na citylightoch, ako i na internete (sú na ňom prítomné dodnes).
Špecifickú pozornosť venuje banka už druhý rok takzvaným student awards. Ide o súťaž, v rámci ktorej študenti majú možnosť riešiť konkrétne úlohy rôznych úsekov banky. "Ide o ideálny prenos teórie do praxe a okrem finančných motivátorov majú študenti jedinečnú možnosť vyskúšať si svoje teoretické poznatky na konkrétnych príkladoch vo firme. V prvom roku sme sa zamerali hlavne na študentov orientovaných na finančné, ekonomické, obchodné študijné smery, prípadne manažment," hovorí vrchná riaditeľka odboru Ľudské zdroje VÚB banky Vladimíra Josefiová.
Keďže v poslednom čase banka zaznamenáva malý záujem IT manažérov a špecialistov o prácu v bankovom a vôbec finančnom sektore, chce začať s motiváciou už na školách. Na projektoch ako VÚB IT award plánuje študentom vysvetliť, že i v banke môžu nájsť veľmi zaujímavú profesionálnu dráhu. "Tento projekt pripravujeme ako prvá banková inštitúcia v septembri tohto roka a chceli by sme ním zaujať študentov posledných ročníkov. Budú mať možnosť riešiť konkrétne úlohy, kde zadávateľmi sú naši topmanažéri IT vývoja i prevádzky. Teda ide o cielené využitie teórie v praxi," uzavrela Josefiová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:41