StoryEditor

Elektronické zúčtovanie je jednoduchšie a rýchlejšie

27.06.2006, 00:00
Do piatku musia poistenci podať zdravotné zúčtovanie, inak im hrozia pokuty

V zdravotných poisťovnaich sú návaly ľudí, ktorí podávajú ročné zúčtovanie. Tlačivo do poisťovní nemusia poistenci priniesť osobne, stačí ho poslať poštou. Na internete sú viaceré programy na elektronické vypĺňanie tlačív, ktoré komplikované zúčtovanie uľahčujú. Skôr bol prístupný program na stránke Všeobecnej zdravotnej poisťovne www.vszp.sk. Sprístupní sa voľbami ročné zúčtovanie/tlačivá. Má dve nevýhody. Pracuje pod programovým systémom EXCEL, ktorý je súčasťou balíka OFFICE. Tento balík sa legálne získava len za poplatok a pre pomerne vysokú cenu ho najmä súkromné osoby nemajú nainštalovaný. Od 30. mája je k dispozícii na stránke www.novezdravotnictvo.sk oficiálny program avizovaný ministerstvom zdravotníctva. Nástrojom na vypĺňanie všetkých typov tlačív je systém 602XML Filler, ktorý možno bezplatne stiahnuť a nainštalovať. Okrem tlačív možno v oboch aplikáciách získať aj návody na vypĺňanie. Údaje sa zapisujú do predpísaných tlačív, programy automaticky dopĺňajú niektoré údaje a vykonávajú výpočty odvodených údajov. Vyplnené formuláre možno vytlačiť a vyhovujú pre zaslanie príslušnej zdravotnej poisťovni.
Na svojich webových stránkach zverejnili zdravotné poisťovne Dôvera a Sideria (www.zpdovera.skwww.sideria.sk) tlačivá na ročné zúčtovanie zdravotného poistného. Na stránkach poisťovní poistenec nájde v sekcii ročné zúčtovanie na stiahnutie interaktívne tlačivá, k dispozícii sú aj konkrétne návody na ich vypĺňanie. Interaktívne tlačivá navigujú a prepočítavajú údaje, ktoré uvedie poistenec. Keď sa niektoré údaje v tlačive opakujú, stačí ich vyplniť raz a na ostatných miestach sa automaticky doplnia. Možnosť poslať zúčtovanie elektronicky majú aj zamestnávatelia. Pre elektronické zasielanie zúčtovania hromadných platiteľov -- zamestnávateľov upravili zdravotné poisťovne Dôvera a Sideria elektronické podateľne na svojich webových stránkach. Táto možnosť sa však týka len registrovaných používateľov účtu platiteľa.
Elektronicky vyplniteľné formuláre zverejnila na svojej stránke www.apollo.sk aj zdravotná poisťovňa APOLLO. Na ich vyplnenie je potrebné použiť voľne dostupný nástroj 602XML Filler-13,9MB , ktorý si môžete bezplatne stiahnuť zo stránky alebo priamo zo Software 602. Ak máte nainštalovanú niektorú z predchádzajúcich verzií 602XML Fillera, poisťovňa radí aktualizovať si jeho poslednú verziu, aby sa formuláre zobrazovali v korektnej podobe. Poistenci tiež môžu použiť univerzálny elektronický formulár, ktorý sa po zaškrtnutí jednotlivých možností prispôsobí tej kombinácii, ktorú predstavuje poistenec z hľadiska typov platiteľov zdravotného poistenia. Na základe zaškrtnutia úvodných informácií univerzálny formulár po úvodnej časti ponúkne správny formulár na elektronické vyplnenie.
Poistenci poisťovní Dôvera, SIDERIA a VšZP môžu získať zadarmo potrebný formulár, ak predložia svoj preukaz poistenca v predajniach ŠEVT. Zdravotné poisťovne predĺžili otváracie hodiny vo všetkých svojich pobočkách. Od tohto pondelka až do konca júna budú môcť poistenci zdravotných poisťovní DÔVERA a SIDERIA navštíviť pobočky oboch poisťovní v čase od 8. do 18. hodiny. VšZP predĺžila v tomto týždni stránkové hodiny na pobočkách do 19. hodiny a na expozitúrach do 17. hodiny. Otváracie hodiny pre poistencov predĺžila do 18. hodiny na svojich pobočkách aj Spoločná zdravotná poiťovňa.

Kto musí robiť zdravotné zúčtovanie
Poistenec sám za seb
a, ak v roku 2005 bol čo len jediný deň SZČO alebo konateľ, ktorý sa v období od 1. januára do 31. augusta 2005 považoval za SZČO. Takýmto poistencom nemôže zúčtovanie robiť, aj keď v sú v súčasnosti aj zamestnanci, zamestnávateľ. Poistné sa určí zo všetkých príjmov v roku 2005, ktoré patria do vymeriavacieho základu.
Samoplatiteľ (dobrovoľne nezamestnaný), ktorý od 1. septembra do 31. decembra 2005 dosiahol príjmy vyššie ako 13-tisíc korún, zdanené podľa § 5 a § 6 zákona o dani z príjmov s výnimkou príjmov z prenájmu a príjmov zdanených zrážkovou daňou.
Poistenec, ak v čase medzi 1. septembrom a 31. decembrom 2005 bol poistencom štátu a nebol zamestnancom, a jeho príjem zdaniteľný podľa § 5 a § 6 zákona o dani z príjmov (s výnimkou príjmov z prenájmu a príjmov zdanených zrážkovou daňou) presiahol 13-tisíc korún.
Zamestnanec alebo jeho zamestnávateľ, ak bol počas celého roka 2005 zamestnancom, nebol SZČO a aspoň v jednom kalendárnom mesiaci dosiahol príjem vyšší ako 43 095 korún a mal tzv. kolísavé príjmy (vymeriavací základ podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona). Napríklad 11 kalendárnych mesiacov v roku 2005 mal mesačný príjem do 43 095 korún a v 1 kalendárnom mesiaci mal príjem 45-tisíc korún.
Zamestnanec alebo jeho zamestnávateľ, ak mal zamestnanec vo všetkých kalendárnych mesiacoch roka 2005, v ktorých bol zamestnancom, síce príjem vyšší ako 43 095 korún, ale nebol zamestnancom v každom kalendárnom mesiaci roku 2005.
Sám zamestnanec, ak mal popri príjmoch zo zamestnania aj príjmy podľa § 13 ods. 5 zákona (príjmy zdaniteľné podľa § 6 zákona o dani z príjmov, ktoré dosiahol z činností, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním).
Sám zamestnanec, ktorému vznikla povinnosť podať zúčtovanie, ale:
1. ktorý o zúčtovanie svojho zamestnávateľa nepožiadal,
2. požiadal o zúčtovanie svojho zamestnávateľa oneskorene po 15. máji,
3. požiadal o zúčtovanie svojho zamestnávateľa, ale nepredložil do 15. mája doklady o výške príjmov a zaplatených preddavkov na poistné od ostatných zamestnávateľov (ak ich mal viac).

Pokuty ak zúčtovanie neodovzdáte
Ročné zúčtovanie poistného treba podať do 30. júna. Nedoplatky a preplatky musia poisťovne aj platitelia poistného vyrovnať do konca septembra. S preplatkami môžu rátať naprílad dôchodci alebo študenti, ktorí zarobili na dohodách za september až december menej ako 13-tisíc korún. Poistné za nich totiž musí zaplatiť štát. Odvody sa môžu vrátiť aj tým, ktorí mali vlani viacerých zamestnávateľov a všetky ich príjmy boli vyššie ako je maximálny vymeriavací základ 517 140 korún.
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nebude vyrubovať pokuty za nesprávne vyplnené priznania. Naopak, pokuta od úradu (5-tisíc pre fyzické osoby a 100-tisíc pre právnické) neminie tých, ktorí ročné zúčtovanie nepodajú.
O sankcii za oneskorené podanie zákon nič nehovorí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 00:45