StoryEditor

Úlohy, šport a priateľstvá

04.10.2006, 00:00

Lukáš Gánoczy sa rozhodol skúsiť šťastie. Ako druhák na gymnáziu vlani stavil kartu na prospech, vôľu naučiť sa cudzí jazyk a zažiť dobrodružstvo na americkej strednej škole tak, ako je to v televíznych seriáloch. Hoci vďaka dobrým známkam získal určitú finančnú výhodu, tak či onak, jeho plány museli odobriť a tiež zaplatiť rodičia. Všetko vyšlo. Lukáš si dnes so mnou píše cez icq z amerického mestečka Sparta. V rodisku astronauta Donalda Kent 'Deke' Slaytona vo Wisconsine celý rok študuje typickú americkú strednú školu. Diskutuje sa s učiteľmi, majú roztlieskavačky a bojujú o popularitu na škole, aby ostatní stáli o ich priateľstvo.
Nie je to ako u nás, tvrdí Lukáš. V škole nie sú stabilné triedy, ale žiaci v skupinách na vybrané predmety chodia do tried k učiteľom. Často sa žartuje s učiteľmi. "Keby som to tak spravil doma, asi by som mal problém," napísal mi so smajlíkom. Je pravda, že sa žiaci boria s väčším množstvom domácich úloh ako na Slovensku. Lukáš si však cení prístup pedagógov: "Nie je to len tak, že si učiteľ niečo odučí a má pokoj. Profesori sa nám snažia pomôcť a doviesť nás k vedomostiam."
Písomiek z predmetov je veľa, ale pre Lukáša nie sú ťažké. Test z histórie si mohli dokonca urobiť doma, v prípade Lukáša v rodine, v ktorej býva. Pri teste z fyziky mohli mať napísané všetky vzorce.
Škola žije športom. Vyhratý zápas prináša popularitu, veľa kamarátov a, samozrejme, záujem dievčat. Hoci sa Lukáš celý školský rok domov na Slovensko nedostane a čakajú ho pre ďalší postup v slovenskej škole rozdielové skúšky, v americkej angličtine však bude doma. Skúsenosti a desať mesiacov v raji dospievania mu však za to určite stoja. (Sponzorov mamy a otca sme sa na názor nepýtali.
)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:47