StoryEditor

MasterCard bude verejne upisovať akcie

05.09.2005, 00:00
Klienti MasterCard budú môcť získať k platobným kartám vo svojich peňaženkách aj akcie tejto spoločnosti. Platobný systém plánuje začiatkom budúceho roku predať verejnosti takmer polovicu akcií.

Klienti MasterCard budú môcť získať k platobným kartám vo svojich peňaženkách aj akcie tejto spoločnosti do vlastných investičných portfólií. Platobný systém, ktorý má druhý najväčší počet klientov na svete, totiž plánuje začiatkom budúceho roka predať verejnosti takmer polovicu akcií.
Rada riaditeľov MasterCard navrhla predať na burze 49-percentný podiel na základnom imaní. Ak koncom roka toto rozhodnutie schváli valné zhromaždenie akcionárov spoločnosti, prvotné uvedenie akcií na burzu (IPO) by malo byť v prvom štvrťroku 2006. Trh, na ktorom sa akcie umiestnia, nie je známy. Majiteľom platobného systému je 1 400 bánk, ktoré vydávajú jej karty. Po uvedení akcií na burzu im zostane 41 percent základného kapitálu. Zvyšných desať percent akcií s hlasovacím právom MasterCard odovzdá svojej novej nadácii.
Platobný systém nezverejnil, akú sumu chce za akcie získať. Predseda rady riaditeľov MasterCard Baldomero Falcones a jej generálny riaditeľ Robert Silander v liste akcionárom spoločnosti len poznamenali, že kapitál firmy sa po predaji akcií zväčší o 650 miliónov USD. Časť prostriedkov získaných z IPO minie MasterCard na kúpu akcií od bánk. O ďalších podrobnostiach spoločnosť neinformovala. Odvolala sa na požiadavku Komisie pre cenné papiere a burzy USA (SEC), ktorá žiada, aby firmy pred IPO nezverejňovali citlivé informácie, ktoré môžu zvýhodniť niektoré skupiny investorov.
IPO spoločnosti MasterCard bude veľkou udalosťou na svetovom kapitálovom trhu. Momentálne sa na burze obchodujú akcie korporácií American Express a Morgan Stanley, ktoré sa považujú za hlavných konkurentov MasterCard po platobnom systéme VISA. Kapitalizácia American Express predstavovala 68,5 miliardy USD a Morgan Stanley 55,4 miliardy USD. Ich minuloročné tržby boli 30 miliárd USD a 40 miliárd USD. Kapitalizácia MasterCard, ktorej tržby predstavovali 2,6 miliardy dolárov, by mohla dosiahnuť štyri miliardy dolárov.
Experti ocenili plány MasterCard nejednoznačne. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's pridelila spoločnosti rating A- s negatívnym výhľadom. Získané finančné prostriedky sa dajú reinvestovať do rozvoja spoločnosti, nie všetky získané peniaze však podľa odborníkov v nej zostanú. Značná časť z nich sa podľa nich vráti bankám, ktoré sú jej akcionármi. Mnohé veľké firmy ostávajú bez akcií na burze. Patrí medzi ne aj hlavný konkurent MasterCard -- Visa. MasterCard by podľa skupiny odborníkov mohol cez IPO získať zdroje na konkurenčný boj s Visa.
MasterCard vznikol v roku 1966. V prvom polroku tohto roka vydal 716,3 milióna kariet. Tržby firmy dosiahli za dané obdobie 1,43 miliárd USD a čistý zisk 214 miliónov USD. V 37 kanceláriách MasterCard na celom svete pracuje asi 4 000 spolupracovníkov. MasterCard prijíma viac ako 900-tisíc bankomatov v 190 krajinách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:43