StoryEditor

Fondy hľadajú podnety na rast

26.07.2006, 00:00

Stredoeurópske akciové a dlhopisové fondy, ale aj dlhopisové a peňažné korunové fondy skončili minulý týždeň v pluse a potešili svojich majiteľov. Ostatné skupiny fondov si zaknihovali v minulom týždni straty. Tie však nepresiahli úroveň jedného percenta, keď s najvyššími (- 0,85 %) ukončili týždeň peňažné fondy v cudzej mene.

Akciové trhy
Uplynulý týždeň zaznamenali americké akciové trhy v stredu značný nárast po tom, ako investori pozitívne interpretovali prejav guvernéra Fedu Bena Bernankeho o stave ekonomiky pred Kongresom. "Akciové tituly aj dlhopisy sa posilnili, keď z rétoriky investori vycítili veľkú pravdepodobnosť pauzovania, resp. ukončenia sprísňujúceho monetárneho cyklu, t. j. ponechanie základnej úrokovej sadzby počas najbližšieho zasadania, ktoré sa uskutoční 8. augusta, na 5,25 %," myslí si Ondrej Vilinovič, portfóliový manažér TAM. Po pozitívnych správach z USA a taktiež dobrých korporátnych výsledkoch sa posunul za týždeň nahor aj európsky index Eurostoxx50 (+1,4 %). "Na pokles japonského Nikkei 225 o 0,2 % za týždeň pôsobili obavy z možného zníženia dopytu najväčšej ekonomiky na svete," dopĺňa informáciu o svetových akciových trhoch portfóliový manažér VUBAM Jaroslav Kardoš.

Dlhopisové trhy
Výnosy amerických dlhopisov mierne poklesli pozdĺž celej krivky približne o tri až štyri bázické body. Investori v reakcii na Bernankeho prejav predávali zelenú bankovku a presúvali svoje pozície mimo dolárovú oblasť, v dôsledku čoho si dolár oproti euru pripísal znehodnotenie.
"Pozornosť investorov sa v najbližšom týždni bude sústreďovať najmä na zverejnenie dát z trhu nehnuteľností (slabšie čísla týchto ukazovateľov, ktoré by indikovali spomaľovanie ekonomiky), ako aj prvý odhad rastu HDP za druhý kvartál, kde prípadné odchýlky jedným alebo druhým smerom od očakávaní môžu výraznejšie pohnúť trhmi -- dlhopisy, akcie, meny," myslí si portfóliový manažér AM SLSP Peter Herman. Výnosy európskych dlhopisov ostali takmer bez zmeny, iba dlhšie splatnosti veľmi mierne poklesli, približne o jeden až dva body.

Domáci trh
Úrokové sadzby na medzibankovom trhu zaznamenali v uplynulom týždni výrazný pokles, najmä v dôsledku posilňujúcej sa koruny (zlepšený sentiment v regióne) a korekcií neprimeraných nárastov z predchádzajúcich týždňov.
Koruna sa zhodnotila približne o 0,75 % z úrovne 38,674 SKK/EUR na piatkových 38,381 SKK/EUR. Vo štvrtok si dokonca na krátky čas pripísala krátkodobé maximum úrovňou 38,135 SKK/EUR.
Domáci dlhopisový trh po dlhšom čase zaznamenal pokles výnosov pozdĺž celej výnosovej krivky, a teda rast cien dlhopisov. "Zvýšený dopyt po dlhopisoch súvisel najmä so zaujímavými nástupnými úrovňami po predchádzajúcich prudkých nárastoch vo výnosoch, ako aj so lepšenou náladou v regióne v súvislosti so stredajším prejavom guvernéra Fedu," komentoval situáciu Herman.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:27