StoryEditor

Niektoré firmy odchádzajú z burzy

22.06.2006, 00:00

Spoločnosť Daimler-Chysler odíde z dvanástich búrz, na ktorých sa dosiaľ obchodovalo s jej akciami. Na rozhodnutie jej vedenia doplatia predovšetkým menšie, oblastné burzy. Podobné opatrenie uskutočnia čoskoro aj iné priemyselné a finančné koncerny. Významný nemecký finančný ústav Deutsche Bank oznámil, že už odišiel či v blízkom čase odíde z búrz vo Viedni, v Bruseli, Paríži, Londýne, Amsterdame a Tokiu. Koncern BASF v súčasnosti preveruje efektívnosť svojej prítomnosti na jednotlivých burzách a koncern Bayer sa v posledných týždňoch stiahol už zo šiestich obchodných miest.
Daimler-Chrysler začiatkom týždňa oznámil, že odchádza hneď z tuctu búrz. Je medzi nimi parížsky Euronext, ako aj burzy v Tokiu, Zürichu, Filadelfii, Chicagu a Los Angeles/San Franciscu. Zvyšok tvoria regionálne burzy. V budúcnosti podnik zostane už len vo Frankfurte nad Mohanom, v New Yorku a Stuttgarte. Dôvodom odchodu je podľa tlačovej správy nízky obrat, ktorý podľa vedenia nie je v nijakom pomere k vynaloženým nákladom. Na príslušných licenčných poplatkoch takto koncern ušetrí ročne asi 50 000 eur a ďalšie úspory prinesú nižšie správne náklady v samotnom podniku.
Nemecké oblastné burzy rozhodnutie koncernu prekvapilo. Obávajú sa, že príklad budú nasledovať aj ďalšie podniky, ktorých akcie sa hodnotia v rámci indexu Dax. V návrat automobilového obra neverí nikto. Na druhej strane, pri obchodovaní na malých burzách platí výnimka, že akcie sa vo voľnom obchodnom styku môžu predávať aj vtedy, ak nie sú úradne kótované.
Franz-Josef Leven, riaditeľ Nemeckého ústavu akcií (DAI) tvrdí, že automobilový koncern koná v záujme vlastných akcionárov. Podľa výpočtov Handelsblattu sa s akciami spoločnosti Daimler-Chysler najviac obchodovalo vo Frankfurte nad Mohanom. S veľkým odstupom nasledoval New York, kým ďalší obrat bol zanedbateľný, keď dosahoval asi jedno percento.
K podobnému rozhodnutiu dospel aj veľký nemecký chemický koncern Bayer, ktorý sa už stiahol z Paríža, Tokia, Milána, Luxemburgu, Paríža, Bruselu i Amsterdamu. (hn/gaf)

Kótovanie akcií nie je zadarmo
Počas burzovej eufórie sa mnohí manažéri domnievali, že s akciami ich podnikov sa má obchodovať na čo najväčšom počte búrz. To malo vzbudiť pozornosť investorov a zvýšiť kurz. Medzitým sa však pravidlá obchodovania zjednodušili, v neposlednom rade i kvôli prieniku elektroniky. Prítomnosť na viacerých burzách už nie je nevyhnutná -- okrem toho sú s ňou spojené značné výdavky. Najdrahšia kótovanie akcií je na newyorskej burze (New York Stock Exchange). Viaceré podniky preto odchádzajú. Kvôli americkým zákonom odchod z burzy nie je jednoduchý.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 03:29