StoryEditor

Pri odložení dane je novinka. Povinný formulár

Na odsunutie termínu určeného na podanie priznania máte už len niekoľko dní.

Ak nestíhate odoslať Finančnej správe svoje priznanie, pouvažujte o jeho odložení. V tomto roku je termín na podávanie priznania k dani z príjmov stanovený až na 3. apríla. Je to preto, lebo posledný deň riadnej lehoty, čo by bol 31. marec, bude sobota a najbližší pracovný deň pripadne kvôli Veľlkej noci až na utorok. Dovtedy je legitímne odložiť si aj lehotu na dane.

Špeciálne tlačivo na posun dane
V tomto roku je po prvýkrát na oznámenie odloženia daní vydané predpísané tlačivo. „Tento predpísaný vzor je na našom webovom sídle,“ hovorí Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy. Pri povinnej elektronickej komunikácii sa oznámenie posiela na predpísanom e-tlačive cez portál Finančnej správy.

Ak sa rozhodnete pre posunutie lehoty pre daň, môžete si ju predĺžiť najviac o celé kalendárne mesiace. O tri alebo, ak ste vlani mali príjmy aj zo zdrojov v zahraničí, o šesť celých mesiacov. V tejto novej predĺženej lehote však musíte daň aj uhradiť. Ak podáte priznanie skôr, myslite na to, že daň musíte zaplatiť do konca mesiaca, ktorý stanovíte vo svojm oznámení.


Spochybnený zdroj
Pri určovaní príjmov zo zdrojov v zahraničí si však dávajte pozor. Nie každý takýto príjem je totiž dôvodom na odloženie. Predĺženie o šesť mesiacov je možné, len pri recipročných príjmoch zo zdrojov v zahraničí.

Radia sa medzi ne aktívne príjmy zo zamestnania – teda zo závislej činnosti v cudzine, ale aj príjmy z činnosti v zahraničí prostredníctvom stálej prevádzkarne. Pri takzvaných pasívnych sa napríklad za príjem zo zdrojov v zahraničí považuje príjem z nakladania s nehnuteľnosťou v zahraničí. Alebo príjem charakteru úrokov alebo licenčných poplatkov od platiteľa, ktorý je rezidentom iného zmluvného štátu.

Hroziace riziko pokuty
Nezabúdajte, že ak nesprávne určíte svoje zárobky získané za hranicami, môžete na to doplatiť sankciou. „Ak medzi príjmami nie sú žiadne zo zdrojov v zahraničí, správca dane upraví lehotu na podanie daňového priznania a dátum splatnosti dane na 30. jún 2018. Keďže však v tomto roku to pripadne na sobotu, lehota sa predlžuje do 2. júla 2018. Dovtedy treba daň aj zaplatiť, inak hrozia sankcie,“ argumentuje Skokanová.

Ak sa teda ocitnete v situácii, že svoje priznanie ste neodoslali v termíne, správca dane vám môže vyrubiť pokutu vrátane úroku z omeškania z dlžnej sumy.

Ako sa dostať k tlačivu o posune dane
www.financnasprava.sk – v hornej lište pôjdete na Formuláre/Elektronické formuláre/Daň z príjmov fyzickej osoby/Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.

Ktoré dni si treba zaškrtnúť v kalendári pri odložení daní

Ak ste mali za rok 2017 len domáce zárobky
3. apríl 2018
dovtedy musíte oznámiť daňovému úradu odklad termínu. Robí sa to už na predpísanom tlačive.

30. apríl 2018
je dátum, ktorý uvediete v oznámení, ak si chcete lehotu predĺžiť o mesiac.

31. máj 2018
je dátum pri dvoj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:17