Dreamstime
StoryEditor

Poznáte riziká kombinácie liekov, ktoré užívate? Zistíte ich na internete

05.04.2018, 08:50
Podľa odborníkov asi 17 až 20 percent pacientov užíva rizikovú kombináciu liekov. Údaje o spotrebe liekov hovoria o tom, že aj na Slovensku sa v dôsledku liekových interakcií dostanú do nemocnice tisícky chorých.

Interakcie liekov sú dôležitou témou, ktorej sa doposiaľ nevenovalo veľa pozornosti. Množstvo ľudí, neraz aj mladých, trpí viacerými civilizačnými ochoreniami. Užívanie viacerých liekov súčasne prináša riziko ich vzájomného spolupôsobenia. Nemenej rizikové sú aj interakcie liekov s potravinami. Preto je dôležité pri užívaní viacerých liekov, informovať sa o ich vzájomnom spolupôsobení.

Slovenská lekárnická komora v rámci svojich osvetových projektov spustila aplikáciu www.interakcieliekov.sk, ktorá umožňuje rýchle a zrozumiteľné vyhodnotenie rizík užívanej kombinácie liekov. Pacienti tak získavajú možnosť identifikovať riziko prípadnej nevhodnej kombinácie liekov priamo z pohodlia domova, pričom v prípade zaznamenaného rizika sa pacient môže jednoducho v prostredí aplikácie objednať na odbornú konzultáciu v niektorej z viac než dvesto zapojených lekární.

Alarmujúce zistenia

Podobný projekt realizovaný v Českej republike – avšak bez zapojenia lekárnikov ako konzultantov – priniesol závažné výsledky. V období od 1. júla 2014 do 31. januára 2016 bolo v ČR zodpovedaných 29 263 otázok na liekové interakcie, u viac než tretiny bola zistená aspoň jedna klinicky závažná interakcia. Tiež bolo identifikovaných 2 825 duplicít pri užívaní liekov.
Je známe, že asi 17 až 20 percent pacientov užíva rizikovú kombináciu liekov. Podľa údajov o spotrebe liekov môže byť na Slovensku v dôsledku liekových interakcií ročne hospitalizovaných približne desaťtisíc pacientov.

Ako aplikácia funguje

Aplikácia pracuje s najrozsiahlejšou databázou liekových interakcií zahŕňajúcou 600 tisíc citácií odbornej literatúry a takmer 200 tisíc záznamov o liekových interakciách. Funguje v dvoch režimoch – odbornom a laickom Najskôr bola sprístupnená lekárnikom, ktorí absolvovali špeciálny seminár zameraný na liekové interakcie. V súčasnosti je dostupná aj pacientom online na akomkoľvek zariadení pripojenom k internetu. Ide o jedinú pacientsku aplikáciu, pravidelne aktualizovanú na základe najnovších vedeckých poznatkov. Zároveň je to jediná aplikácia, poskytujúca laicky zrozumiteľné zhodnotenie rizika s následnou možnosťou konzultácie tejto interakcie s odborníkom - farmaceutom. Doteraz takúto možnosť pacienti nemali. Aplikácia rovnako odhaľuje možné duplicity užívaných liekov či potraviny nevhodné pri tom-ktorom lieku

Jednoduché a bezplatné použitie

Každý pacient má možnosť bezplatného vyhodnotenia interakcií užívaných liekov, a to buď priamo doma, alebo v ktorejkoľvek z viac ako dvesto zapojených lekární, ktorých zoznam je zverejnený na stránke Slovenskej lekárnickej komory www.slek.sk. Pacientovi stačí poznať názvy svojich liekov, mať prístup na internet a e-mailovú adresu. Potom sa už len zaregistrovať, potvrdiť overovací email, prihlásiť sa do aplikácie a zadať názvy liekov. Ostatné pokyny podľa potreby poskytne aplikácia. Pri akomkoľvek probléme majú pacienti možnosť využiť pomoc farmaceuta priamo v zapojenej lekárni.

Slovenská lekárnická komora si uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť. Už od roku 2015 realizuje osvetové kampane, ktorými poukazuje na zdravotnícky charakter lekární v súlade s aktuálnymi svetovými trendmi vývoja profesie farmaceuta ako kľúčového prvolíniového konzultanta akýchkoľvek otázok týkajúcich sa správneho užívania liekov. Zároveň ponúka možnosť pacientom aktívne dohliadať na manažment vlastného zdravia.

Najčastejšie chyby pacientov pri užívaní liekov

- nemajú presný prehľad, koľko liekov aj voľnopredajných či doplnkov výživy užívajú a navzájom kombinujú
- nevedia, že aj bežné lieky, ktoré si sami zabezpečujú bez lekárskeho predpisu môžu pri nesprávnom užívaní viesť k interakciám a poškodeniu zdravia
- neuvedomujú si, že vzájomne sa môžu ovplyvňovať nielen lieky, ale na ich účinok môžu mať veľký vplyv napríklad nápoje, ktorými sa zapíjajú, doplnky výživy, vitamíny, čaje či koreniny
- nevedia, akým liekom sa vyhnúť pri niektorých antibiotikách
- nepýtajú sa na interakcie nimi užívaných liekov odborníkov – farmaceutov

Čo odporúčajú lekárnici

Ak pacient užíva viac ako jeden liek, zistiť si liekové interakcie na www.interakcieliekov.sk a lieky zapíjať výhradne vodou z vodovodu. Všetky ostatné nápoje sú potenciálne nevhodné. Zapíjať liek čímkoľvek iným by pacienti mali len v prípade, že sú si istí, že dosiahnu žiaduci efekt bez zbytočného rizika. Najlepšie je poradiť sa o konkrétnom lieku s lekárom alebo lekárnikom. Vodou z vodovodu však pacient chybu nikdy neurobí.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 04:32