StoryEditor

TENTO TÝŽDEŇ NA TRHOCH

25.09.2006, 00:00

Pondelok
Posledný septembrový týždeň začneme francúzskou podnikateľskou klímou, pričom analytici predpokladajú pokles indexu z hodnoty stodeväť na stoosem bodov. Nasledovať bude poľská nezamestnanosť, ktorá by mala mierne klesnúť na 15,6 percenta, a maloobchodné tržby tejto krajiny. Naši južní susedia zverejnia rozhodnutie o výške základnej úrokovej sadzby. V závere dňa svoju pozornosť obrátime k najväčšej svetovej ekonomike, z ktorej prídu informácie o tržbách z predaja existujúcich domov. Prieskum naznačuje, že tržby by mali mierne klesnúť.
Utorok
Ifo index podnikateľskej dôvery Nemecka bude prvou informáciou utorka. Klesnúť by mal z hodnoty stopäť bodov na 104,2 bodu. Zo starého kontinentu už očakávame len jeden údaj, a to bilanciu bežného účtu našej krajiny. Zo Spojených štátov ešte príde výrobný index richmondského Fedu a index spotrebiteľskej dôvery, ktorý by mal výrazne stúpnuť z augustových 99,6 bodu na 102 bodov.
Streda
Počas stredy bude o výške základnej úrokovej sadzby rozhodovať poľská centrálna banka, pričom odhady analytikov naznačujú, že sadzba ostane nezmenená na úrovni štyroch percent. Index spotrebiteľskej dôvery príde z Nemecka, v októbri sa očakáva jeho stagnácia na hladine 8,6 bodu. Nasledovať bude konečný hrubý domáci produkt Veľkej Británie za druhý štvrťrok. Na záver ešte z USA prídu objednávky tovarov dlhodobej spotreby, tržby za predaj nových domov, pri ktorých sa očakáva mierny pokles a počet nových stavebných povolení.
Štvrtok
Štvrtkovú obchodnú seansu začneme indexom produkčných cien našej krajiny. Ceny sa počas augusta na medziročnej báze pravdepodobne zvýšili o 8,5 percenta. Stredoeurópsky región poskytne ešte jeden údaj, a to maďarskú augustovú nezamestnanosť. Rovnakú informáciu očakávame aj z Nemecka. Spoza Atlantiku popoludní príde konečný reálny hrubý domáci produkt za druhý štvrťrok, týždenná nezamestnanosť a tzv. help-wanted index, ktorý monitoruje dopyt po pracovnej sile na trhu práce.
Piatok
Aj posledný deň týždňa prinesie informácie zo stredoeurópskeho regiónu. Bude to bilancia bežného účtu Maďarska a index produkčných cien tejto krajiny. Z vyspelejších ekonomík sa k zverejneniu údajov pridá Nemecko, ktoré poskytne maloobchodné tržby, a Francúzsko, z ktorého príde spotrebiteľská dôvera, index produkčných cien a augustová nezamestnanosť, ktorá by mala mierne klesnúť na hladinu 8,8 percenta. Týždeň uzavrieme chicagským indexom nákupných manažérov (PMI), ktorý by mal klesnúť z hodnoty 57,1 bodu na 57 bodov, a konečným septembrovým michiganským indexom spotrebiteľskej dôvery, ktorý by mal by zrevidovaný nahor na 84,6 bodu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:09