StoryEditor

Aj "duša" môže potrebovať lekára

13.07.2006, 00:00
Prejavy psychických problémov človeka môžu byť rôzne -- od pocitu veľkého psychického napätia, cez dlhodobejšiu a častú nervozitu, trasľavosť rúk, potenie, nespavosť, až po pocity silného smútku, beznádeje, vlastnej absolútnej nedôvery v seba, beznádeje. Učitelia a žiaci sú zvlášť ohrozenou kategóriou. Kde môzu nájsť pomoc?

Prejavy psychických problémov človeka môžu byť rôzne -- od pocitu veľkého psychického napätia, cez dlhodobejšiu a častú nervozitu, trasľavosť rúk, potenie, nespavosť, až po pocity silného smútku, beznádeje, vlastnej absolútnej nedôvery v seba, beznádeje.

Kde nájsť pomoc

Učitelia i žiaci patria k ohrozeným skupinám v oblasti duševného zdravia. Žiaľ, na Slovensku sa dodnes nepodarilo, najmä z ekonomických dôvodov, zabezpečiť, aby v každej škole bol pre žiakov k dispozícii psychológ, tak, ako je to napríklad vo Fínsku, kde majú v súčasnosti najlepší školský systém v Európe.
Na Slovensku máme sieť odborných zariadení, ambulancií, špecialistov, ktorí dokážu pacientom poradiť a pomôcť v celej škále psychických problémov:
o Pedagogicko-psychologické poradne pôsobiace v okresoch sú zamerané vo svojej práci na pomoc žiakom základných škôl.
o Krajské pedagogicko-psychologické poradne majú otvorené svoje pole pôsobnosti najmä smerom k stredným školám a ich žiakom v príslušnom regióne.
Pri väčšine týchto poradní pôsobia aj centrá výchovnej a psychologickej prevencie, ktoré majú pomôcť mladým predchádzať rôznym druhom a typom problémov. Návštevu v týchto poradniach môžu odporučiť učitelia, ale deti ich môžu navštíviť aj z vlastnej iniciatívy alebo z podnetu rodičov. Tieto poradne sú k dispozícii najmä v pracovných dňoch, ale viaceré pochopili, že majú byť k dispozícii aj v čase mimo vyučovania, a preto svoje služby ponúkajú aj popoludní či počas víkendov.
o Špeciálne pedagogicko-psychologické poradne pôsobiace pri niektorých špeciálnych školách sú určené na pomoc a poradenstvo žiakom a rodičom žiakov, ktorí majú špeciálne výchovné a vzdelávacie potreby (zrakové, mentálne, sluchové a iné problémy).

Ak má človek pocit, že sa potrebuje s niekým poradiť o svojich psychických problémoch, mal by začať u svojho lekára. Ten dokáže poradiť a pomôcť pri niektorých problémoch, so závažnejšími problémami posiela svojho klienta k psychiatrovi.
Psychiatrické ambulancie sú špecializované pre deti, mládež a dospelých, ale aj na ľudí so sexuálnymi problémami. Všetky tieto služby sú pre občanov bezplatné a zachováva sa pri nich lekárske tajomstvo a mlčanlivosť. (lupa)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 14:06