StoryEditor

Predpovede vývoja búrz sa diametrálne odlišujú

02.03.2005, 23:00
Predpovede analytikov sa odlišujú. Hodnotenia sa pohybujú od rastu až po pokles.

Čo tento rok očakávajú analytici najvýznamnejších amerických investičných bánk? Ich predpovede sa v niektorých prípadoch diametrálne odlišujú. Hodnotenia sa pohybujú od rastu až po pokles.
Tom McManus, odborník na investičné stratégie z Bank of America, tvrdí, že cena akcií v tomto roku nezmení, alebo sa dokonca zníži. Tento expert hovorí aj o riziku inflačného tlaku a možnosti oslabenia výdavkov obyvateľov v dôsledku zvýšenia úrokov. Keď stúpa cena pôžičiek, ľudia si zvyknú menej požičiavať.
Harry Gordon, špecialista na trhové stratégie z UBS Investment Research, si myslí, že rast spotrebiteľských výdavkov bude v najbližších rokoch veľmi umiernený. Rast sa dá očakávať len vtedy, ak by sa znížila veľkosť spotrebiteľských pôžičiek.
Ešte väčšie znepokojenie vyvoláva u neho vysoká úroveň podnikovej zadlženosti a veľký obchodný deficit USA, ktorý sa podľa hodnotenia analytika môže v najbližšom období len zväčšovať. Rast deficitu spája najmä s pokračujúcim dovozom lacných čínskych tovarov do USA. Okrem toho Gordon nevylučuje, že finančné správy podnikov v tomto roku môžu rozčarovať investorov.
Ed Keon, riaditeľ výskumu v Prudential Securities, predpokladá síce malý, ale predsa len rast výnosov akcií vďaka rastu ich cien, rast ziskov firiem a pokles dolára. Podľa hodnotenia Keona, 10-percentné zníženie kurzu amerického dolára znamená zväčšenie predaja amerických tovarov o 3 percentá a zisku firiem o 4 percentá. Predpokladá rast "prirodzeného" zisku firiem o 1 až 2 percentá, ktorý sa stimuluje znížením kurzu amerického dolára ešte o 3 percentá. Mimochodom, podľa údajov Thomson First Call, priemerná prognóza analytikov na rok 2005, ktorá sa týka zisku firiem, predpokladá v tomto roku rast 10,6 percenta.
Analytička Goldman Sachs Abby Cohen má optimistický názor aj na vývoj trhu v tomto roku. Podľa jej hodnotenia, index S&P 500 v tomto roku stúpne o 10 percent. V svojich analytických správach poukazuje na to, že očakáva spomalenie rastu americkej ekonomiky a ziskov firiem, s ktorých akciami sa obchoduje na burze, ale rast na burze sa nezastaví.
Je presvedčená, že predpovedaný rast inflácie a úrokových mier nebude investorom prekážať v tom, aby vložením peňazí do akcií amerických firiem zarobili. Podľa jej predpovedí sa tempo rastu ekonomiky zníži zo 4,4 percenta vlani na 3,4 percenta v tomto roku. Priemerný zisk na akcie medzi firmami, ktoré sú základom na výpočet hodnoty indexu S&P 500, sa zväčší o 5 percent.
Henry McVey, analytik Morgan Stanley, súhlasí s tým, že ceny akcií môžu stúpnuť. Myslí si, že prvý polrok bude pre akcie lepší ako druhý. Vplyv kurzu amerického dolára na infláciu a úrokové miery môžu v druhom polroku podstatne obmedziť rast cien akcií.
Richard Bernstein, odborník na investičné stratégie Merrill Lynch, ktorý predpovedá na tento rok rast americkej ekonomiky na úrovni 3 percent, očakáva, že index S&P 500 sa zvýši v rozpätí od 3 do 5 percent. Bez ohľadu na to Bernstein nevylučuje pravdepodobnosť toho, že technické a fundamentálne faktory kapitálového trhu sa môžu zhoršovať.
Rastúca tendencia sa na trhu drží posledné dva roky a investori musia byť pripravení na to, že v najbližšom období trh dosiahne cyklické maximum. Bernstein predpokladá, že trh sa v najbližšom období dostane do obdobia poklesu, ktoré sa bude podobať na roky 1968 až 1982.
Čo sa týka presnosti predchádzajúcich prognóz, treba pripomenúť, že začiatkom vlaňajšieho roka priemerná prognóza analytikov predpokladala zvýšenie indexu S&P 500 o 7 percent a v skutočnosti stúpol o 9 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:19