Odpad, recykláciaDreamstime
StoryEditor

Podnikatelia majú s odpadom menej práce

14.05.2018, 15:50
Autor:
zdzzdz
V minulom roku sa aj podnikateľ, ktorý napríklad len zabalil predaný tovar, považoval za výrobcu obalu. Nový zákon však v tomto roku priniesol pozitívne zmeny.

1. Obaly a neobalové výrobky
V októbri minulého roka parlament schválil novelu zákona, ktorá priniesla zmeny nielen v oblasti obalov a neobalových výrobkov, ale aj odstránenie administratívnej a ekonomickej záťaže podnikateľov.

Zaviedli sa zmeny v ohlasovacích povinnostiach subjektov a spodný limit pre obaly a neobalové výrobky. „Nový zákon začal platiť 1. januára a jednou z dôležitých zmien je skutočnosť, že odbremenil tisícky podnikateľov a živnostníkov od zbytočnej administratívy,“ informuje Michal Lukáč z ministerstva životného prostredia.

Podnikateľom, ktorí na trh uvedú menej ako sto kilogramov obalov či neobalových výrobkov, po novom odpadá povinnosť uzatvárať zmluvu s Organizáciou zodpovednosti výrobcov. Ak vyhradené povinnosti plnili doposiaľ kolektívne stačí, ak sa jednorazovo zaregistrujú, prípadne oznámia zmenu v registrovaných údajoch na ministerstve.

2. Ortuť, batérie alebo pneumatiky ako odpad
Upravili sa aj povinnosti pre nakladanie s ortuťou, ktorá pochádza z priemyselnej výroby chlóru a alkalických hydroxidov, čistenia zemného plynu alebo z ťažby a tavenia neželezných kovov. Umožnilo sa dočasne uskladniť takúto ortuť v kvapalnom skupenstve pred tým, ako sa zaistí jej konverzia, prípadne solidifikácia.

Zároveň sa upravili povinnosti pre zariadenia na trvalé uloženie ortuti, čiže pre takzvané úložisko trvalého uskladnenia ortuti. „V prípade použitých batérií a akumulátorov novela spresnila, že prípravou na ich opätovné použitie vzniká certifikovaný výrobok. Firma, ktorá vykoná prípravu na opätovné použitie, je teda výrobcom batérií a akumulátorov a musí si plniť všetky vyhradené povinnosti výrobcu,“ vysvetľuje Michal Lukáč.

Čo sa týka odpadových pneumatík, aplikačná novela zjednodušila ich zber. Práve pneumatiky často skončili voľne pohodené v prírode a predstavovali tak hrozbu pre životné prostredie. Po novom ich je možné zbierať v rámci spätného zberu bezplatne, nielen u distribútorov alebo v servisoch, ale aj v zberných dvoroch alebo na inom mieste, ak tak obec určí.

3. Spracovanie odpadu
Spoločnosť, ktorá vykonáva zber odpadov z obalov a neobalových výrobkov od fyzických osôb na území obce, musí mať uzatvorenú zmluvu s obcou a s organizáciou zodpovednosti výrobcov.

4. Hranica do sto kilogramov
Ak výrobca v priebehu roka uvedie na trh obaly či neobalové výrobky s celkovou hmotnosťou menšou ako sto kilogramov, požiada o zápis do Registra výrobcov obalov, respektíve neobalových výrobkov. Výrobca musí dodržiavať materiálové zloženie výrobku a jeho označenie, vedie a uchováva evidenciu a ohlasuje jedenkrát ročne údaje z nej ministerstvu.

Spôsob a rozsah vedenia evidencie o obaloch a neobalových výrobkoch definuje zákon. Ako uvádza Michal Lukáč, ostatné povinnosti v tomto prípade výrobca plniť nemusí a nepotrebuje ani zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcu. Zahraničný výrobca už nemusí mať splnomocneného zástupcu.

5. Neobaloví podnikatelia
Aplikačná novela o odpadoch spresnila aj definíciu výrobcu neobalových výrobkov. „Ide o subjekt, ktorý v rámci podnikateľskej činnosti vyrobí alebo si nechá vyrobiť neobalový výrobok, prípadne prepraví alebo si nechá prepraviť na územie Slovenska z iného štátu neobalový výrobok. V oboch prípadoch musí výrobok následne uviesť na náš trh,“ dodáva Lukáč.

Po novom už nebude neobalový výrobok naviazaný na kódy colného sadzobníka, ale bude postačovať, ak skončí v komunálnom odpade. Za neobalový výrobok sa už nepovažujú knihy a výrobky z viacvrstvových kombinovaných materiálov.

Zuzana Dzvoníková

01 - Modified: 2024-04-03 18:43:10 - Feat.: - Title: Šéf Stellantisu považuje za nutné znížiť hmotnosť batérií pre elektromobily, aby boli udržateľné 02 - Modified: 2024-03-26 11:09:53 - Feat.: - Title: Nádej v nových typoch batérií. Pomôžu k radikálnemu zníženiu cien elektromobilov? 03 - Modified: 2024-01-31 09:12:46 - Feat.: - Title: Firma InoBat získala nového investora, je ním Slovak Investment Holding. Podporí inovácie v oblasti batérií 04 - Modified: 2023-12-15 11:30:25 - Feat.: - Title: 35 strojov, 50-tisíc batériových článkov ročne. Vo Voderadoch spustili prvú Slovenskú výrobnú linku na batérie 05 - Modified: 2023-12-14 14:05:03 - Feat.: - Title: Európska komisia schválila slovenskú schému štátnej pomoci pre výrobu bezemisných zariadení
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 02:57