StoryEditor

Postup SZČO pri podaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia

24.05.2006, 00:00

Ako má postupovať SZČO pri podaní ročného zúčtovania?
SZČO môže podať zúčtovanie:
§ na type tlačiva B,
§ na type tlačiva S,
§ na type tlačiva X.
Tlačivo B
Tlačivo typu B použije poistenec, ktorý bol v rozhodujúcom období SZČO a zároveň:
-- sa nepovažoval za zamestnanca,
-- sa nepovažoval za samoplatiteľa,
-- v čase, keď sa považoval za SZČO, nedošlo k zmene sadzby poistného zo 14 % na 7 % alebo zo 7 % na 14 %,
-- v čase, keď sa považoval za osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona (teda poistenca štátu, napríklad študent, dôchodca, osoba poberajúca rodičovský príspevok), sa súčasne považoval za SZČO alebo splnil podmienky uvedené v § 11 ods. 9 zákona (študent alebo dôchodca mal príjem v mesiacoch 9 --12/2005 nižší ako 13 000 Sk).
Tlačivo typu S sa použije pre poistenca, u ktorého v rozhodujúcom období:
-- došlo k súbehu SZČO a iných kategórií poistenca (zamestnanec alebo samoplatiteľ),
-- nedošlo k zmene sadzby poistného,
-- za 9 --12/2005 sa nepovažoval za poistenca štátu alebo sa považoval za poistenca štátu, ale jeho príjem presiahol 13 000 Sk.
Tlačivo typu X sa použije pre poistenca, u ktorého v rozhodujúcom období došlo k zmene sadzby poistného.
Ako má postupovať pri podaní ročného zúčtovania poistného SZČO, ktorá bola v roku 2005 aj zamestnanec?
Ročné zúčtovanie musí povinne sám vykonať zamestnanec, ktorý bol v roku 2005 čo len jediný deň prihlásený v zdravotnej poisťovni ako SZČO. Je jedno, či bol prihlásený ako SZČO súbežne so zamestnaním, alebo pred začiatkom zamestnania, či po skončení zamestnania, či ako SZČO dosiahol nejaký príjem, či dosiahol zisk alebo stratu. Ročné zúčtovanie podá na tlačive typu S, do ktorého vloží vyplnené listy SA a SB. Ak podáva zúčtovanie na tlačive typu X, vloží do neho listy XA a XB.
Príklad
Zamestnanec bol v roku 2005 konateľom vo firme X, s. r. o., od 1. 1. 2005 do 31. 12. 2005. Nie je osobou so zdravotným postihnutím. Súčasne v tejto firme pracoval aj ako obchodný riaditeľ na základe pracovnej zmluvy.
Pretože bol v období 1 -- 8/2005 v podľa zákona o zdravotnom poistení konateľ považovaný za SZČO, podá tento zamestnanec zúčtovanie sám, na tlačive typu S a vloží do neho vyplnený list SA a SB.
Ak ročné zúčtovanie za rok 2005 vykoná poistenec, ktorý bol súčasne alebo postupne počas roka 2005 aj SZČO aj zamestnancom, tak:
-- priloží k ročnému zúčtovaniu ako prílohu doklad o výške príjmu a o preddavkoch za rok 2005, ktorý je mu na jeho žiadosť povinný vystaviť zamestnávateľ bezodkladne,
-- ak výsledkom ročného zúčtovania je nedoplatok zamestnávateľa 100 Sk a vyšší alebo preplatok zamestnávateľa 100 Sk a vyšší, poistenec je podľa § 19 ods. 10 zákona o zdravotnom poistení povinný písomne oznámiť zamestnávateľovi najneskôr do 31. júla 2006 nedoplatok alebo preplatok zamestnávateľa. Pri nesplnení tejto povinnosti môže úrad poistencovi uložiť pokutu podľa § 26 ods. 1 písm. a) zákona do výšky 5 000 Sk. Nedoplatok zamestnávateľa nižší ako 100 Sk alebo preplatok zamestnávateľa nižší ako 100 Sk sa zamestnávateľovi neoznamuje a ak ho aj zamestnanec svojmu zamestnávateľovi oznámi, prihliada sa naň akoby nedoplatok alebo preplatok zamestnávateľa nebol.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 03:03