StoryEditor

Scelenú pôdu ľudia berú ako vlastnú

Pozemkové úpravy štát rozbehne v ďalších 168 lokalitách Slovenska. Sú podľa agropodnikateľov a starostov jediným riešením, ktoré by mohli poľnohospodárom uľahčiť hospodárenie na pôde. Idú však pomalým tempom.

Odpovedá Jaroslav Jánoš, Iniciatíva poľnohospodárov

1. Drobní poľnohospodári
Koľko pôdy dnes obhospodarujú malí podnikatelia?
Na Slovensku pripadá iba päť percent z obhospodarovanej plochy na malých podnikateľov. Potravinová sebestačnosť našej krajiny je preto na úrovni iba 37 percent a stále klesá. Na drobnej pôde sa pestujú priemyselné plodiny ako kukurica, pšenica alebo repka. Tie sú určené pre priemysel, nie pre potravinovú základňu Slovenska. Takto by mohla byť ohrozená potravinová bezpečnosť a dokazuje to aj neustále sa znižujúci podiel slovenských výrobkov na našom trhu. Dovozové potraviny naproti tomu pribúdajú.

Odpovedá Vladimír Kartusek, Envi-Geos

2. Pozemky a vinárstvo
Aká je situácia vo vlastníctve pozemkov pod vinohradmi?
Prekážkou v investovaní do obnovy vinohradov je práve rozdrobenosť pozemkového vlastníctva. Spočíva jednak vo veľkom počte parciel a takisto vo veľkom počte vlastníkov a vlastníckych podielov.

3. Jediný nástroj
Ako by mohli pomôcť pozemkové úpravy vinohradníctvu?
Pozemky, na ktorých sú vysadené vinohrady, potrebujú pozemkové úpravy, keďže sú jediným nástrojom na ich usporiadanie. Vykúpenie väčšej súvislej plochy je totiž popri časovej náročnosti aj pomerne rizikové. Zahŕňa v sebe vyjednávanie so všetkými dotknutými známymi vlastníkmi a v prípade, že sa tento krok podarí úspešne absolvovať, nádejný vinohradník stojí pred problémom s neznámymi vlastníkmi, respektíve vlastníkmi s neznámym pobytom. Spoluvlastnícke podiely, na ktoré sa doteraz neuskutočnili dedičské konania, nie je možné odkupovať a celé usporiadanie pozemkov sa naťahuje a odďaľuje. Pozemky pôvodných vinohradov tak svojim vlastníkom neprinášajú nijaký úžitok.

Odpovedá Ján Harvilko, Agro Eko Služby Bukovce

4. Situácia v okrese Stropkov
V koľkých katastrálnych územiach sa v okrese Stropkov uskutočnili pozemkové úpravy hradené z eurofondov?
Zrealizované boli projekty v štyroch katastrálnych územiach. Posledný realizovaný projekt sa začal ešte v roku 2009. Vo verejnom obst...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 03 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 04 - Modified: 2024-01-22 13:31:10 - Feat.: - Title: Návrat stalinistických metód? Ruský parlament skúma plán na zabavenie majetku kritikov vojny 05 - Modified: 2024-01-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Vica Kerekes nič nevlastní! Čo ju viedlo k tomuto rozhodnutiu?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:17