StoryEditor

Japonská burza najvýkonnejšia

Americké akciové indexy sa minulý týždeň prekvapivo oslabili, napriek historickej tendencii k rastom v závere roka. Trhy klesali napriek nízkym objemom obchodov a aj napriek absencii negatívnych korporátnych a makroekonomických správ na trhoch.
Najpravdepodobnejším vysvetlením poklesov akciových trhov v minulom týždni bola obava investorov z pokračujúceho zvyšovania sadzieb zo strany Fedu aj v budúcom roku k úrovni 5 až 5,5 percenta. Vďaka zvyšovaniu sadzieb zo strany Fedu, sadzby dvojročných vládnych dlhopisov dosiahli počas týždňa vyšší výnos než desaťročné dlhopisy, aktuálne 4,39 percenta. V minulosti tento jav úspešne predpovedal blížiacu sa recesiu v horizonte deviatich mesiacov.
Aj vďaka minulotýždňovým poklesom skončila väčšina hlavných amerických akciových indexov iba v minimálnych ziskoch za rok 2005. Dow Jones Industrial Average dokonca klesol v minulom roku o 0,6 percenta. Akciový index NASDAQ Composite uzavrel rok zo ziskom 1,4 a akciový index Standard and Poor´s 500 so ziskom tri percentá. Jednoznačným víťazom minuloročných trhov v USA sa tak stal akciový index Standard and Poor´s MIDCAP 400 so ziskom 11,3 percenta.
Napriek rastom HDP USA v roku 2005 pravdepodobne o viac ako 5 percent nedokázala väčšina spoločností premietnuť zlepšovanie hospodárskych výsledkov do ceny svojich akcií, najmä vďaka zníženému záujmu drobných investorov z USA o americký akciový trh. Podobne rastúce ceny ropy a ropných produktov vytvárali po celý rok otázniky nad schopnosťou amerického hospodárstva napredovať pozitívne vpred.
Európsky región na prvý pohľad dosiahol v roku 2005 výrazné zisky, keď sa nemecký index DAX posilnil o 27 percent, francúzsky index CAC o 23,3 percenta a londýnsky FTSE 100 o 16,7 percenta. V dolárovom vyjadrení však zisky boli priemerne o 13 percent nižšie, keďže euro sa oslabilo k doláru v roku 2005 o viac ako 13 percent. Dôvody výraznejšieho rastu akciových indexov v Európe možno hľadať najmä v oveľa menej razantnejšom zvyšovaní sadzieb zo strany ECB, keď sadzby zvýšila v roku 2005 iba o 25 bodov, z 2 na 2,25 percenta. Naopak, Americká centrálna banka bola oveľa razantnejšia, keď zvýšila sadzby až na 4,25 percenta.
V tichomorskom regióne japonský index NIKKEI 225 sa posilnil počas roka 2005 o gigantických 40,2 percenta a juhokórejský KOSPI vzrástol podobne o výrazných 54 percent a v roku 2005 prekonal výkonnosť iných vyspelých trhov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:12