Zdroj: Slovnaft
StoryEditor

K Bielym bicyklom, ktoré sa už dlhšie požičiavajú v Bratislave, pribudne podobná služba

29.06.2018, 10:30
Bikesharing je sieť staníc s bicyklami na krátkodobé požičanie. Na jednej stanici si bicykel môže cestujúci požičať a na ktorejkoľvek vybranej stanici ho zasa vrátiť. Bikesharing momentálne funguje už v niekoľkých slovenských mestách. Cez leto má byť služba spustená aj v Bratislave.

Prievidza a Bojnice
Zelený bicykel bol prvý bikesharingový projekt, ktorý vznikol pred dvoma rokmi. V súčasnosti disponuje 67 bicyklami s 24 stanicami rozmiestnenými v Prievidzi, v jej okolí a v Bojniciach. Systém využíva jednorázové zaslanie SMS v hodnote 40 centov na 30 minút. Po ich prekročení je účtovaný rovnaký poplatok až do vrátenia bicykla. Spoločnosť ponúka aj zvýhodnené programy. Za 1,90 eura si môže cestujúci predplatiť 250 minút po dobu 30 dní, v závislosti, čo nastane skôr. Tento kredit môže uhradiť aj pomocou platobnej karty cez internet. Stredný balíček je v hodnote 5,90 eura a je v ňom započítaných tisíc minút, taktiež po dobu 30 dní. Program XXL zahŕňa 20 tisíc minút počas jedného roka, takisto ako vo všetkých ostatných balíčkoch, v závislosti na tom, čo nastane skôr. Úhradu môže platiť platobnou kartou cez internet, alebo SMS. Spoločnosť ďalej ponúka čipovú kartu v hodnote piatich eur, ktorá sa dá vybaviť na vyžiadanie.

Nitra

Od minulého leta Nitra v spolupráci so spoločnosťou Arriva zahájilo projekt Arriva Bike, ktorý otvoril sedem nových staníc. Bikesharing sprístupnil 70 bicyklov na zjednodušenie dostupnosti a zlepšenie dopravnej situácie v meste. Pomocou registrácie na stránkach sa dá jednoducho zaplatiť služba platobnou kartou. Za každú hodinu a za každú začatú hodinu do štyroch hodín sa platí jednorazový poplatok vo výške 50 centov.

Cena za 24 hodinové zapožičanie bicykla vyjde na maximálne tri eurá. Po jeho prekročení sa platí tarif pri každej začatej hodine, čiže 50 centov.

Ročné predplatné je 25 eur. Jeho majiteľ môže využívať výhody neobmedzeného množstva hodinových jázd. Avšak za každú začatú hodinu po uplynulej dobe platí predplatiteľ taktiež 50 centov za každú hodinu.

Bratislava
V Bratislave už bikesharing existuje, avšak robia ho iba súkromníci. Slovnaft BAjk bude prvý projekt, ktorý sa bude týkať krátkodobého požičiavania bicyklov. Služba Slovnaft BAjk by mala byť spustená už priebehom leta. Spoločnosť spolupracovala s podnetmi cyklistických organizácií a budúcimi užívateľmi. Vytvorila mapu 90 staníc v mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka, kde budú bicykle odložené.

Služba bikesharing ponúkne 750 verejných bicyklov. Predpokladá sa, že sa systém na základe výsledkov používania od verejnosti môže rozšíriť o nové stanice, alebo upraví počet bicyklov. Bicykle si môžete zapožičať formou online registrácie a zakúpenia jedného z balíčkov. Ceny balíčkov ešte spoločnosť nezverejnila. Na projekte bikesharing spolupracuje mesto Bratislava, Dopravný podnik Bratislava a spoločnosť Slovnaft.

01 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 02 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 03 - Modified: 2024-02-01 09:26:09 - Feat.: - Title: Leto bez máp v podpazuší a nepríjemného zápachu? Dáme vám návod, ako bojovať s potením 04 - Modified: 2023-10-05 11:55:51 - Feat.: - Title: Tohtoročné leto patrí medzi najteplejšie na Slovensku, rekord však nepadol 05 - Modified: 2023-09-08 11:46:33 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie leto na severnej pologuli: Globálne otepľovanie pocítil celý svet, úmrtnosť rástla
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:05