StoryEditor

Ste v penzii a chcete využiť všetky zľavy, na ktoré máte nárok

02.07.2018, 05:57
Lacnejšiu prepravu električkou či autobusom, ale aj doplatky za lieky. Tieto a ďalšie benefity môžete využiť, ak ste už v dôchodku alebo sa blížite k dôchodkovému veku. Na aké zľavy máte nárok? Čítajte už dnes v Hospodárskych novinách.

Doplatky za lieky

Rezort zdravotníctva dáva poberateľom dôchodku ochranný limit na lieky. Tento limit stanovuje maximálnu sumu, ktorú senior dopláca poisťovni. Ak zaplatí za lieky viac, poisťovňa mu doplatok za lieky vráti. Tento doplatok sa vzťahuje aj na držiteľov preukazu o ŤZP.

 

Zľavnená doprava

Dôchodcovia najčastejšie využívajú zľavy na cestovnom. Niektoré mestá a spoločnosti poskytujú seniorom bezplatnú prepravu, či už autobusmi alebo vlakmi. Podmienky sa líšia v závislosti od miest, avšak vo väčšine si žiadateľ musí vybaviť dopravný preukaz alebo kartu, ktorá slúži ako doklad o tom, že cestujúci je starší ako 70 rokov alebo je poberateľom dôchodku.

 

Príspevky na stravovanie a donášku jedla

Penzisti mnohokrát ani len netušia, že majú možnosť lacnejšieho stravovania. Mnohé mestá im totiž poskytujú finančné príspevky na stravovanie, vďaka ktorým môžu denne obedovať nielen v rôznych stravovacích zariadeniach, ale pokiaľ im to ich zdravotný stav nedovoľuje, môžu požiadať dokonca aj o donášku jedla priamo domov.

 

Zľavnené zápisné v knižniciach

Registrácia čitateľa v knižnici zahŕňa manipulačné poplatky, vďaka ktorým noví členovia získajú čitateľský preukaz a stanú sa členmi konkrétnej knižnice. Výška poplatku za registráciu sa síce líši v závislosti od konkrétnej knižnice, no dôchodcovia majú nárok na zľavnené zápisné.

 

Chcete vedieť viac? Kúpte si dnešné vydanie Hospodárskych novín.

 

 Dozviete sa aj, ako sú pre penzistov zvýhodnené kultúrne podujatia, historické pamiatky, ale aj pobyty v kúpeľoch. Plus zľavy na vstupy do hradov, zámkov, jaskýň či na kúpaliská.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 04 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia 05 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 13:33