Dreamstime
StoryEditor

Viete, na koho sa obrátiť pri strate dokladov v zahraničí? Postup, ako problém vyriešiť nájdete tu

03.07.2018, 13:50
Strata osobných dokladov v zahraničí je nepríjemná. Dopredu by ste si mali vždy zistiť či krajina, do ktorej cestujete má zastupiteľský úrad Slovenskej republiky. Môže sa vám stať, že v exotickejších a menej turisticky navštevovaných krajinách ho nenájdete. Kam sa obrátiť a čo robiť v takej situácií?

Polícia

Pri strate osobných dokladov v zahraničí je potrebné stratu dokladov čo najrýchlejšie nahlásiť na miestnu políciu. Môžete ju taktiež požiadať o telefonický hovor so slovenským veľvyslanectvom, ktorý sa v krajine nachádza.

Veľvyslanectvo

Po dohode s veľvyslanectvom ho navštívte. Pri strate občianskeho preukazu môže veľvyslanectvo vydať tzv. “cestovný preukaz”. Ide o dočasný doklad totožnosti, ktorý slúži na cestovanie naspäť do vlasti. Je obmedzený len na najkratšiu cestu návratu a má podľa toho nastavenú časovú platnosť. Platí len v krajinách, cez ktoré sa budete vracať domov.

Žiadosť cestovného preukazu vyplníte na veľvyslanectve. Taktiež potrebujete svoje dve farebné fotografie a uhradiť správny poplatok. V prípade odcudzenia peňazí, poplatok hradiť nemusíte.

Tip redakcie: Pred cestou do zahraničia si spravte fotokópiu osobných dokladov. Noste ich zvlášť, taktiež ako aj originálne doklady. V krajinách so zvýšeným nebezpečím odporúčame uschovať doklady do sejfu a vôbec ich nebrať na bežné prechádzky.

Krajiny bez slovenského veľvyslanectva

V niektorých krajinách nemusíte nájsť slovenské diplomatické zastúpenie. Občianstvo Európskej únie však dáva možnosť využiť ktorýkoľvek konzulát, alebo veľvyslanectvo členských krajín EU. Ide o právo využiť konzulárnu ochranu v tretích krajinách. V praxi to funguje tak, že by ste sa mali obrátiť na inštitúciu nám blízkej krajiny (napríklad Česko).

Slovenské zastupiteľstvá chýbajú v menej turisticky navštevovaných lokalitách. Čím viac budete chcieť navštíviť exotickú krajinu, tým viac bude stúpať šanca, že naše zastupiteľstvo nenájdete. Niektoré inštitúcie slúžia pre niekoľko krajín, naopak môžete ich nájsť viacero v jednom štáte. Z európskych turistických stredísk chýba zastupiteľstvo napríklad na Malte, v Estónsku, Monaku a San Marínu. Z exotickejších krajín chýbajú v štátoch Južnej Ameriky (Kolumbia, Venezuela) Afriky (Tunisko, Sudán) alebo Ázie (Maldivy, Srí Lanka).

Kompletný zoznam slovenských zastupiteľstiev v zahraničí nájdete tu:
https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/slovenske_zastupitelstva/vsetky_zastupitelstva

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:56