StoryEditor

Holandské univerzity

25.10.2006, 00:00

Akademické univerzitné vzdelávanie poskytuje v Holandsku štrnásť univerzít. Vyberáme niektoré z nich.
Universiteit Leiden
Je najstaršou univerzitou v Holandsku. V roku 1575 ju založil Viliam Oranžský. Bola tiež prvou holandskou univerzitou so slobodou vierovyznania, preto sa až dodnes zachovalo jej heslo Praesidium Libertatis (Sídlo slobody).
Deväť fakúlt (archeológie, umenia, práva, matematiky a prírodných vied, medicíny, filozofie, sociálnych vied, teológie a kreatívneho a úžitkového umenia) a Škola manažmentu ponúkajú spolu približne päťdesiat bakalárskych a takmer sto magisterských programov.
Univerzita Utrecht
Sídli v srdci Holandska, má jeden z najväčších európskych výskumných a vzdelávacích inštitútov v Európe. Širokú škálu študijných odborov ponúka na týchto fakultách: fakulta umenia a humanitných vied, fakulta sociálnych vied, fakulta práva, ekonomiky a vládnutia, fakulta geovied, fakulta medicíny, fakulta veterinárnej medicíny a fakulta prírodných vied. Okrem toho existujú v rámci univerzity aj tri výskumné a vzdelávacie inštitúty: pedagogický inštitút, univerzitná fakulta (pre budúcich učiteľov slobodného umenia a vied) a inštitút etiky.
Rijksuniversiteit Groningen
Tiež patrí medzi najstaršie v Európe (založená v roku 1614) a najväčšie v Holandsku. Ponúka vzdelávanie v takmer každom vednom odbore. Vyučovanie zabezpečuje desať fakúlt: teológie, histórie a umenia, práva, filozofie, matematiky a prírodných vied, manažmentu a organizácie, ekonomiky, sociálnych vied, geografie, plánovania a demografie a medicíny.
Erasmus Universiteit Rotterdam
Táto univerzita má národnú i medzinárodnú reputáciu v troch oblastiach výskumu a vzdelávania: ekonomika a manažment, medicína a vedy o zdraví a právo, kultúra a spoločenské vedy. Vyučovanie poskytujú fakulty a školy: ekonomická škola, právnická škola, fakulta sociálnych vied, filozofická fakulta, fakulta histórie a umenia, Výskumný inštitút manažmentu, Medicínske centrum Erasmus a Inštitút zdravia.
Universiteit Maastricht
Je najmladšou univerzitou v Holandsku. Má niekoľko fakúlt a škôl zameraných na tieto vedné odbory: umenie a kultúra, ekonomika, zdravoveda, právo, medicína, psychológia a odbory ako napríklad bioinformatika, bioelektronika, nanotechnológie a podobne.
Technische Universiteit Delft
Technická univerzita v Delfte je najstaršou technickou univerzitou v Holandsku (založená 1842). Má osem fakúlt: leteckého inžinierstva, aplikovaných vied, architektúry, stavebného inžinierstva a geovied, elektroinžinierstva, matematiky a počítačových vied, inžinierstva priemyselného dizajnu, mechanického, námorného a materiálového inžinierstva a technológie, stratégie a manažmentu.
Open Universiteit Nederland
Holandská "Otvorená univerzita" bola založená v roku 1984 ako inštitúcia diaľkového vzdelávania. Študenti si môžu vybrať jednu z jej šiestich škôl -- manažmentu, kulturológie, informatiky, prírodných vied, psychológie alebo práva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:36