StoryEditor

Ak zamietnu ŤZP, možno sa odvolať

Kde a po predložení ktorých dokladov vám vydajú preukaz zdravotne ťažko postihnutej osoby. Ako takáto legitimácia uľahčí cestovanie vlakom. V čom môže preukaz konkrétne pomôcť nevidiacim. Všetko objasňujú experti v danej oblasti.

Odpovedá Marek Machata, prezident Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov

1. Vybavenie legitimácie
Ako si môže človek vybaviť preukaz ťažko zdravotne postihnutej osoby?
Postup je nasledujúci: na úrade práce si podáte žiadosť a doložíte lekársky nález. Je to tlačivo, ktoré vyplní váš všeobecný lekár. K nemu sa priložia nálezy od odborných lekárov, ktorých navštevujete. Pozor, všetky musia byť aktuálne. Úrad predloží dokumenty posudkovému lekárovi. Ten určí, či sú dostatočné. Ak nie sú, vyžiada si ďalšie nálezy, pretože niekedy zdravotný stav nie je popísaný dopodrobna. Lekár následne vyhotoví lekársky posudok. Ak je miera vašej funkčnej poruchy vyššia než 50 percent, úrad vydá rozhodnutie, ktoré vám pošle poštou. Ak vám posudkový lekár prizná mieru funkčnej poruchy nižšiu než 50 percent, dá sa proti rozhodnutiu úradu odvolať. Úrad môže svoje rozhodnutie zmeniť alebo prípad rieši Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v odvolacom konaní. Po prevzatí rozhodnutia o priznaní preukazu žiadateľ príde na úrad s rozhodnutím a vlastnou fotografiou. Potom mu vyhotovia preukaz na počkanie.


2. Spracovanie lekárskeho posudku
Ako dlho trvá vybavenie preukazu ŤZP, aké lehoty tu platia?
Lehoty sú schválené zákonom, je to buď 45, alebo 60 dní. Závisí to od toho, či ide o preukaz alebo o komplexný posudok. Niektoré diagnózy sú jednoznačnejšie než iné. Čím kvalitnejšie a podrobnejšie spracovaný nález ako pacient prinesiete, tým ľahšie sa potom porucha posudzuje a preukaz sa vybavuje jednoduchšie. Vo všeobecnosti však máme na Slovensku veľmi málo posudkových lekárov, väčšinou pracujú pre daný úrad externe. V Bratislave je napríklad len jeden posudkový lekár na plný úväzok.


3. Posudkový lekár
Platí prax, že sa posudkový proces pri niektorých typoch ochorení opakuje?
Áno, je to tak. Posudkový lekár si sám určuje, či má byť zdravotne postihnutý pacient posúdený bez kontroly, alebo musí prísť o rok či o dva znova. Som presvedčený, že každý zdravotne postihnutý človek si sám želá, aby mu zdravotné príspevky boli na základe zlepšenia jeho zdravotného stavu zastavené. Sú diagnózy, pri ktorých sa zdravotný stav môže zlepšiť, ale, samozrejme, môže to byť aj naopak. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. apríl 2024 08:17